e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

31 d'Octubre de 2012

Inicialment, cal deixar clar el dret de Catalunya a la independència de l'Estat espanyol, per moltes raons, que bàsicament podrien resumir-se en la consideració que Catalunya reuneix les característiques que configuren una nació i, per tant, un estat. A partir d'aquest estat, Catalunya hauria de decidir si vol o no algun tipus de relació especial amb l'Estat espanyol.

A més, la independència de Catalunya és un concepte que hauria de ser defensat encara que només fos per aturar i resistir el nacionalisme espanyol, a cada vegada més prepotent, agressiu i excloent. És a dir, la defensa de la independència de Catalunya ja caldria com a una actitud de resistència davant del nacionalisme espanyol, encara que òbviament, és molt més que això.

Tanmateix, aquestes consideracions no impliquen la submissió a un nou pensament únic, perquè qualsevol ciutadà de Catalunya té dret a analitzar, discutir i qüestionar quin tipus d'independència és defensable i el mètode per aconseguir-la. Respecte al mètode, és suficient dir que Catalunya no arribarà enlloc si pretén utilitzar la legalitat vigent. Una dinàmica d'aquest tipus es posa en marxa i s'impulsa mitjançant el poder. Què poder? El poder polític i econòmic, la influència, la força. Ja se sap, les llibertats no es donen, es prenen.

De tota manera, el problema més important és el tipus de societat que es pretén amb la independència. És a dir, cal plantejar la següent pregunta: independència, per a què? Perquè, d'entrada, el nacionalisme en qualsevol de les seves variants, com a l'independentisme, és un plantejament, una actitud, no una ideologia. És a dir, ser nacionalista no requereix cap esforç intel·lectual.

En aquesta línia, la independència, per si mateixa, no aclareix gaire sobre el futur. I caldria aclarir-lo. Caldria discutir cap a on es pretén anar, sense que el simple fet de plantejar aquesta pregunta rebés la desqualificació com a resposta. Perquè, a hores d'ara, parlar d'independència no aclareix gairebé res. Dir que primer la independència i després ja veurem pot ser un tremend parany, un frau, un engany.

Per exemple, es pot confiar que polítics com els que dirigeixen Convergència pretenguin una Catalunya independent que no sigui dirigida, com actualment, pels lobbies financers i empresarials a costa d'espoliar la immensa majoria dels ciutadans catalans? Val la pena una Catalunya independent propiciada i dirigida pels qui tenen tota la seva actuació política marcada per una interminable llista d'afers de corrupció? Es pot confiar en aquesta gent, que sempre ha estat amb el poder, és a dir, amb els banquers i els grans empresaris, i en contra dels treballadors, els aturats i els pobres?

Aquesta gent, els dirigents de Convergència, diuen que "l'austeritat és un valor". De fet, aquest "valor" que ells estan aplicant disciplinadament, seguint les ordres del poder econòmic, consisteix a retallar drets, sous, prestacions socials i poder adquisitiu als més pobres, per dedicar aquests diners a pagar els deutes, primer, i els beneficis, després, dels rics. Això és l'austeritat que exigeixen.

Es pot confiar en una gent que, amb una mà porten l'estelada i amb l'altra estan demanant el rescat financer a l'Estat espanyol? Això és seriós? És seriós estar exigint tot el dia la independència mentre les nòmines dels empleats de la Generalitat es paguen amb diners que arriben des de Madrid?

No ens enganyem. Aquesta gent, Convergència, treballen per als bancs, les multinacionals, les grans empreses i els grans especuladors. Quina independència ens poden portar? Quina societat implantaran a una Catalunya independent? I una última pregunta: algú té la seguretat que la independència que proclama Convergència no és un simple argument electoral i una forma d'impedir una independència real, que no sigui la independència dels banquers, dels rics?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3160
5
Comentaris afegits 
Kropotkin (Vic) 23-11-2012 - 20:22
Volem lladres catalans! Amb nivell C de català! http://estaticos.elmundo.es/documentos/2012/11/23/borrador_informe.pdf
pol (barcelona) 23-11-2012 - 16:08
justament la independència és per treure la dreta del govern
Gongylus (Girona) 19-11-2012 - 11:53
Jo també hi estic d'acord. Catalunya no tan sols es mereix la independència, sinó que és un dret que té. Ens van prendre la llibertat per la força de les armes i la recuperarem per la força de la democràcia. Després ja ens trobarem al Parlament Europeu.
Jose (Sevilla) 16-11-2012 - 21:00
Me sumo a Jordi, desde España vemos cómo lo que parece ser ya una mayoría se está dejando manipular por un oportunista disfrazado de mesías. Yo también estoy por la independencia. Es inútil seguir gastando energías en salvar ésto. Ya es una rémora.
Jordi (Zaragoza) 06-11-2012 - 23:21
Sr. Galeote, se lo digo de corazón: Cataluña se merece la independencia ya. Por lo menos, una generación, pongamos 25 años. Y el resto de España se merece aún más una Cataluña independiente. Pero independiente, independiente de verdad. Por favor.
TORNAR