e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Setembre de 2008

No hi ha perill?

Diu el ministre d'Economia, Pedro Solbes, que "els estalvis dels espanyols no corren cap perill". És possible. A més, no sembla que ningú no hagi dit el contrari. Tanmateix, per què diu això? Analitzem les coses.

Les entitats financeres espanyoles no tenen quantitats importants de deute en hipoteques subprime, és a dir, hipoteques que no tenen garantia. I si hi ha contaminació amb productes relacionats amb aquestes hipoteques, és de poca importància.

D'acord. No hi ha hipoteques subprime. Però hi ha coses molt semblants. Perquè hi ha hipoteques molt superiors al valor dels habitatges que serveixen de garantia. I hem d'admetre que aquests crèdits s'assemblen molt a les hipoteques subprime.

Hi ha una altra cosa. La implicació de les entitats financeres espanyoles en el sector immobiliari és molt gran. I el sector immobiliari ha esclatat. De fet, en aquests moments, el mercat immobiliari no existeix a Espanya. Què passa amb el deute d'entitats financeres garantit amb actius immobiliaris, quan aquests actius no valen res perquè ningú no els vol comprar?

A més, encara que les caixes i bancs espanyols no estiguin en una situació especialment vulnerable, la brutal restricció del crèdit afecta a tots. Un banc molt sòlid, si no té crèdit, es queda sense liquiditat, és a dir, no pot afrontar els venciments dels seus deutes. I si els bancs no tenen liquiditat, no poden donar diners a les empreses.

Malgrat tot, el control del Banc d'Espanya ha estat, tradicionalment, bastant estricte, i aquest fet ha posat les caixes i bancs espanyols en una situació de risc menor que en altres països. En aquest sentit, es pot dir que el perill és menor.

Però queda un últim assumpte. Els polítics que han de gestionar aquesta situació que, si més no és delicada, són els mateixos que fins fa dies deien que no havia crisi, que això era una situació provisional i que aviat es tornaria a l'etapa del creixement.

Aquests tipus són els que fa tres dies deien que l'economia espanyola està a la Champions League, i presumíem davant els empresaris nord-americans a Nova York que les entitats financeres espanyoles són les millors del món.

Aquesta gent és la que diu que els governants d'Itàlia i França envegen el desenvolupament econòmic espanyol. I després, quan la UE convoca una cimera d'autoritats europees per analitzar la situació i decidir què es fa, ni tan sols conviden a aquests genis espanyols de l'economia.

El major perill és aquest. No està només en la relació amb les hipoteques subprime, en l'endeutament amb actius immobiliaris com a garantia o en la restricció del crèdit. El major perill està en la incompetència i la frivolitat. I d'això, aquí tenim molt.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1635
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR