e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Setembre de 2009

La legitimitat de l'Estatut

La sentència que el Tribunal Constitucional ha de dictar sobre l'Estatut de Catalunya s'està convertint en l'eix de la política catalana. Un dels arguments fonamentals de la discussió és la legitimitat del tribunal.

És evident que la legitimitat legal i judicial del Tribunal Constitucional no està qüestionada, i el problema es centra en la seva legitimitat social i política. I si legalment no hi ha res a dir, amb la mateixa claredat cal dir que es tracta d'un tribunal política i socialment il·legítim.

Aquesta il·legitimitat procedeix de la inexistència de la divisió de poders en el sistema polític espanyol. En contra del que seria democràtic, en aquest sistema tot depèn dels partits que governen. És a dir, el poder judicial i el legislatiu depenen del partit que guanya les eleccions, o de la coalició que forma majoria parlamentària i, per tant, del govern.

El Tribunal Constitucional, una part del poder judicial, està corromput jurídicament, perquè la seva composició depèn de criteris purament polítics i partidistes. És la majoria parlamentària la que decideix la majoria política del Tribunal Constitucional. Els jutges d'aquest tribunal són designats en funció de la seva ideologia política i, per tant, les seves sentències depenen de la majoria política que els designa. En aquest sentit, les seves sentències són polítiques.

En aquest context, els partidaris que l'Estatut català no sigui retallat per la sentència, fonamenten la seva posició en aquesta il·legitimitat política i social del Tribunal Constitucional. I aquest anàlisi és correcte: el Tribunal Constitucional té únicament la legitimitat que li dóna la legalitat vigent, però no té legitimitat política ni social.

En aquesta anàlisi es parteix de la suposició que l'Estatut de Catalunya sí que és un text legítim, tant en els seus aspectes legals i jurídics com en la seva vessant política i social. Tanmateix, aquesta suposició no té el seu fonament en la realitat. L'Estatut català, com el Tribunal Constitucional, és legítim des d'un punt de vista legal i jurídic, però és il·legítim en un enfocament polític i social.

Els partits defensors de l'Estatut diuen que la majoria dels catalans van donar suport a l'Estatut en un referèndum. Però aquesta afirmació, com d'altres que acostumen a realitzar els polítics, és falsa. La majoria dels catalans no va donar el seu suport a l'Estatut. El suport que l'Estatut va rebre en el referèndum no autoritza a dir que la majoria dels catalans està a favor del text.

Cal mirar les xifres. Els ciutadans catalans amb dret a vot en aquell referèndum eren 5.309.767, i només va votar el 49,4% del cens. És a dir, que ni tan sols va participar la meitat dels ciutadans que tenia dret a votar. Dels que van votar, hi va haver un 73,9% de vots favorables. Per tant, l'Estatut va rebre el suport d'un 36% dels ciutadans amb dret a votar, el que suposa només un poc més d'un terç del cens. Les xifres són clares: només un de cada tres catalans va donar el seu suport a l'Estatut.

Des d'un punt de vista realista, un terç del cens no dóna una majoria política i social suficient al text. L'Estatut és legítim des de la legalitat vigent, però una àmplia majoria política i social (dos terços del cens) no li dóna suport. L'Estatut té el suport només d'una minoria (un terç del cens), el que no li dóna legitimitat política ni social, i dir que els catalans estan a favor de l'Estatut és una falsedat.

En una anàlisi polític i social, l'Estatut català és tan il·legítim com el tribunal que dictarà la sentència sobre la legalitat constitucional del text. Aquesta és la realitat. El que diuen els polítics i els seus partits són falsedats que utilitzen per construir ficcions que no responen a la realitat. El Tribunal Constitucional és un organisme polític, dependent del poder polític, i l'Estatut és un text aprovat per una minoria, que no té el suport d'una majoria molt àmplia dels catalans. Aquesta és la realitat, pot ser políticament incorrecta, però és la realitat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1695
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR