e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

23 de Juliol de 2008

La insolidaritat de les balances

Les balances fiscals s'han convertit en un argument perfectament insolidari, que des dels territoris rics s'esgrimeix contra els territoris pobres, davant del temor d'un Govern central que, com és lògic tenint un president com a Zapatero, té por d'enfrontar-se als sectors poderosos, als rics.

Inicialment, hi pot haver molts models de balances. De fet, pot escollir-se el mètode d'elaboració per obtenir el resultat que es pretén. Hi ha flux de capital, flux de beneficis, balances comercials, la Seguretat Social, les subvencions de la Unió Europea, els casos d'Euskadi i Navarra...
        
Segons el mètode, segons el criteri que s'utilitzi, la conclusió és completament diferent. Els territoris rics, òbviament, escullen el mètode que més convé al principi insolidari segons el qual ells en paguen més del que reben. No tenen en compte que la redistribució de renda no es fa entre territoris, sinó entre ciutadans de qualsevol territori. És el ciutadà el que paga impostos i rep -o no- serveis. El ric en paga més i el pobre en rep més. I hi ha rics i pobres a tots els territoris.

El vicepresident econòmic del Govern andalús, José Antonio Griñán, va publicar recentment un article en El País, en el que defensava que les comunitats amb una renda per habitant inferior a la mitja estatal, no haurien de realitzar una aportació al conjunt dels ingressos de l'Estat superior a la seva participació en el PIB espanyol. L'argument sembla just i raonable.

Tanmateix, amb dades de l'any 2005, que és l'utilitzat en la polèmica de les balances fiscals, Griñán aporta aquestes aclaridores xifres: Andalusia, amb el 13,9% del PIB, va aportar aquell any el 14,6% dels ingressos. El mateix va ocórrer amb Extremadura (1,67% i 1,79%, respectivament), Galícia (5,11% i 5,51%), Astúries (2,14% i 2,5%), Comunitat Valenciana (9,72% i 10,05%), i Castella i Lleó (5,37% i 5,57%). És a dir, l'esforç fiscal és superior en aquests casos al que correspondria a aquests territoris.

En la mateixa línia, escriu Griñán que sembla raonable, respecte a la despesa pública, és a dir, la despesa de l'Estat, que mai la despesa mitja per habitant als territoris amb renda per habitant inferior a la mitja estatal no hauria de ser inferior a aquesta mitja estatal.

Deixant al marge les transferències europees, la despesa pública mitja per habitant el 2005 va ser de 4.897 euros. Tanmateix, de les comunitats amb renda inferior a la mitjana|mitja, quatre no van assolir aquesta despesa pública: Andalusia (4.761 euros), Comunitat Valenciana (4.359), Castella-la Manxa (4.667) i Múrcia (4.435).

És criticable el plantejament de Griñán? En qualsevol cas, sembla un plantejament bastant més raonable que el realitzat amb les balances fiscals -de flux monetari, principalment- des de Catalunya. I, a més, és evident que, socialment, la posició de Griñán és bastant més justa que la catalana, profundament insolidària.
        
Conclusió? En realitat, tot això no és nou. Perquè, històricament, els rics sempre han defensat les seves posicions davant els pobres. I és el que està ocorrent en aquest assumpte. Per això, la Generalitat de Catalunya (PSC) fa un front comú amb la valenciana (PP), perquè estem davant d'un assumpte de nivell social, de classes socials, no només de nacionalismes. Però en aquesta ocasió, a més, s'està utilitzant un argument que és un frau: les balances fiscals. És a dir, estem davant d'una manipulació. Una manipulació insolidària.    

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2125
30
Comentaris afegits 
joanjordi (Sabadell) 28-07-2008 - 10:30
Les comunitats pobres fa ms de 20 anys que reben fons a paletades i continuen essent les ms pobres. Aix vol dir que els diners es perden en subsidis i no en sortir de la pobresa. Des de CAT estem mantenint una colla de ganduls!!!
Pako (Santako) 27-07-2008 - 23:48
Espero que la Generalitat prengui exemple i publiqui d'una vegada per totes les BALANCES FISCALS CATALANES i l'expoli a Barcelona: tenim un aeroport de 3a, mentres veiem que la Generalitat construieix aeroports a Lleida, Pirineu, amplia Reus, ETC
Raist (Barcelona) 27-07-2008 - 20:21
Avui he passat per und escampat... una escola amb barracons en un gran slar i un gran cartell amb le lema "aqu el estado invierte". L'altre dia vaig veure el mateix cartell en una carretera en pssim estat. Aix inverteixen ZP i Aznar a Cat? Pssim.
Pasaba por aqu, y vi a jomateix en pleno delirium (Bcn.) 27-07-2008 - 13:01
jomateix (BCN): Pues miraq, jomazeix, no puedes ser solidario con los catalanes de eso que llamas Catalunya Nord, porque la cosa as llamada, como eso de los PP.CC. no existen en la realidad, sino en esa fantasmagora de Matrix en la que vives inmerso.
Borat (Kazajstan) 27-07-2008 - 01:25
Molt bo l'article de Grinyan
TORNAR