e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Juliol de 2008

El nacionalisme inexistent

Diu Iñaki Anasagasti, un dels pocs polítics lúcids que queden, que "el nacionalisme espanyol existeix i es manifesta". Es refereix a les celebracions de la victòria espanyola a l'Eurocopa de futbol. I afegeix, sobre el nacionalisme espanyol, que això "no és dolent. El dolent és que ho ocultin".

Exactament. Ara, fa poc, comença a admetre's en alguns ambients que sí. Que sembla que sí. Que hi ha nacionalisme espanyol. Que no és un invent dels nacionalismes perifèrics. Bé, en alguna cosa es va avançant.

Perquè fins ara, el nacionalisme espanyol era inexistent. De tant en tant, amb motiu d'alguna victòria futbolística -sobretot del Reial Madrid-, milers de ciutadans treien banderes espanyoles i cridaven " ¡Viva España!", mentre les emissores de ràdio i televisió espanyoles de tots els colors i tendències animaven la festa espanyolista.

De vegades, hi havia actes que vessaven espanyolisme, com la commemoració del 200 aniversari dels fets del 2 de maig de 1808, i aquests actes s'omplien de banderes espanyoles.

En aquestes ocasions, dirigents polítics i autoritats de divers nivell parlaven de la nació espanyola, de la unitat d'Espanya i tots corejaven això de "¡Viva España! " i coses semblants. Tanmateix, el nacionalisme espanyol no existia. Era un invent.

Sembla que ara alguns comencen a acceptar que existeix. Com diu Anasagasti, això "no és dolent". És a dir, no és dolent que hi hagi un nacionalisme espanyol. De fet, el nacionalisme espanyol ha estat sempre un dels fonaments de l'Estat espanyol.

El problema és que, com és el nacionalisme dominant, és a dir, com controla els poders de l'Estat, pretén eradicar a la resta de nacionalismes. Aquest és el problema. És igual que existeixi o no. El problema és l'agressivitat.

Al marge de l'anterior, el nacionalisme espanyol es fonamenta en un gran malentès. Perquè és un nacionalisme que té un Estat -que ja és molt-, però no té nació. Els bascs o els catalans són nacions sense Estat, i els espanyols són un Estat sense nació. Aquest és l'assumpte.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2518
14
Comentaris afegits 
reader (BCN) 05-07-2008 - 21:58
Fracaso
Que bruto eres Jordi! Espaa tiene Estado, y una nacin tambin, faltara ms, pero debil. Espaa es un fracaso como nacion (no ha sabido crearla, como Francia) y han quedado las Castillas...
Pasaba por aqu (Bcn.) 05-07-2008 - 19:21
Cita de Juan Abreu, dedicada a Galeote, A ver si aprende!
"El Nacionalismo es grave, ceremonioso como toda religin. Irracional por naturaleza, hermano carnal del Totalitarismo, detesta el sentido del humor.Su objetivo es que todas sus truculencias, delirios y estupideces nos los tomemos absolutamente en serio"
rosa (rosagimmar@hotmail.com) 05-07-2008 - 18:45
valencia
claro galeote, pero eso PASA EN TODOS LOS PAISES, si eso es nacionalismo espaol, entonces en todas partes hay nacionalismo, lo pillas?
Pasaba por aqu y le las frivolits de Galeote so (Bcn.) 05-07-2008 - 15:25
Ni pajolera idea, Galeote, no tie4nes N.P.I.
Galeote habla de nacionalismo sin tener ni pajolera idea de lo que habla. A ver Galeote, Qu es la "nacin poltica"? En qu se diferencia de la "nacin etnoidentitaria"? N.P.I Galeote, no tienes N.P.I.
Jordi (Badalona) 05-07-2008 - 10:10
Galeote que pocas luces
Sr. Galeote, el Estado si tiene nacin, y la nacin es el pueblo espaol, mientras los otros dos ejemplos que da son proyectos de nacin precisamente porque no hay Estado, por eso los nazionatas como usted hablan de "construccin nacional".
TORNAR