e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Juliol del 2010

Independència econòmica?

Alguns especialistes analitzen dades reals sobre l'economia catalana, els combinen de forma correcta, sense trampes, i arriben a la conclusió que la qüestió econòmica no seria un obstacle per a la independència de Catalunya.

Segur que aquests càlculs, aquestes anàlisis i aquestes projeccions són correctes, entre altres coses, perquè es fonamenten en dades i xifres reals. El problema no és aquest. El problema és que aquestes dades, aquestes xifres, cal aplicar-les a una societat real, viva.

En aquest sentit, des d'un punt de vista acadèmic, tècnic i científic, la independència de Catalunya és viable econòmicament. A continuació, la pregunta que cal plantejar-se és si aquesta economia, aplicada a la situació real de la societat catalana, és viable en la hipòtesi d'una Catalunya independent.

D'entrada,...

Continuar llegint...

16 de Juliol del 2010

L'obstacle per a la independència

La polèmica provocada per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya ha provocat un clar desplaçament dels esquemes nacionalistes catalans cap a zones més properes a l'independentisme.

Aquesta sentència ha deixat molt clar que l'encaix de Catalunya a l'actual estructura territorial i jurídica espanyola és inviable. És a dir, és inviable si entenem que a Catalunya hi ha un important impuls identitari cap a la seva consideració com una nació.

Per comprovar aquest fet no cal estar a favor o en contra del nacionalisme català. N'hi ha prou amb llegir alguns paràgrafs significatius de la sentència del Tribunal Constitucional. N'hi ha prou amb realitzar una anàlisi objectiu de la situació.

Es tracta de l'enfrontament entre el nacionalisme català i el nacionalisme espanyol. En aquest cas, el nacionalisme espanyol...

Continuar llegint...

02 de Juliol del 2010

La manifestació dels ploramiques

Ara, a plorar, a lamentar-se, a sorprendre's i a protestar. Ara, a convocar actes simbòlics, a signar manifestos i commemorar més derrotes. Aquesta és la societat dels fracassats, dels derrotats i dels equivocats.

El problema no és perdre. El problema és col·locar-se de forma voluntària, dòcil i servil, en una posició on la derrota és segura. I això és el que ha pretès la societat catalana amb l'Estatut.

De  fet, si analitzem les coses des d'un punt de vista estrictament jurídic, legal, el Tribunal Constitucional té raó. Aquest Estatut no encaixa a la Constitució espanyola. En absolut. És jurídicament impossible. Els jutges fins i tot s'han quedat curts.

Però la realitat no és estrictament jurídica. La realitat és una realitat social, política i econòmica. I en aquest...

Continuar llegint...