e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Setembre de 2009

Fa uns dies, com qui vol fugir de les continues noticies sobre la crisis econòmica  mundial i les seves terribles conseqüències sobre l'ocupació i les perspectives de futur, vaig assistir a una conferencia sobre la disponibilitat i cost de les matèries primeres, la malversació sistemàtica de recursos,  i l'ús abusiu de plàstic. En el col·loqui, arrel d'una pregunta sobre els derivats del petroli,  el ponent va parlar de  ‘l'illa" que sua en el Pacífic formada en  un 80% per  residus plàstics i que, amb un pes de 3,5 milions de tones, té una superfície com França. Un volum immens de residus de difícil eliminació mentre es mantingui la plàstic-dependència, un fet que s'allargarà si considerem que la complexa situació actual fa que es relaxin les politiques encaminades a disminuir el seu ús, com és el cas de la moratòria que s'ha aplicat a Espanya en el Plan Nacional Integrado de Residuos 2008-2015, que ha ajustat la prohibició de les bosses de plàstic a una reducció del 50%  a partir del  2010. El torn de preguntes va derivar cap els residus tèxtils i el fet de que sols a Espanya cada habitant tiri a les escombraries entre 7 i 10 kilograms de roba usada, el que representa  el 4% del total dels residus domèstics segon el Ministerio de Medio Ambiente.  Una gran quantitat de residus que obliguen a analitzar que es converteixin en nous recursos  útils, evitant que s'acumulin els abocadors tot generant a mig termini residus de difícil eliminació.

Reciclar es quelcom indispensable, i una necessitat creixent en un mon on les matèries primeres incrementen el seu cost, ja que permet disminuir la seva demanda i a la vegada preserva el planeta de la contaminació i l'explotació abusiva. Serveixi com exemple que la reutilització dels residus tèxtils pot reduir la necessitat d'obtenir quantitats més grans de fibres naturals verges, un fet que evitaria el increment de la desforestació per disposar de noves terres de cultiu o explotació ramadera, tot disminuint l'ús de substancies químiques sintètiques com els herbicides, plaguicides o fertilitzants que tenen una gran capacitat contaminant.  Uns residus que poden esser no sols emprats per generar novament fil, també per omplir seients de cadires i coixins, per fabricar plaques aïllants acústiques o tèrmiques, en l'elaboració de productes Geotèxtils que aporten estabilitat als terrenys, o per elaborar biomassa fertilitzant i disminuir l'ús de fertilitzants sintètics.

Al sortir de la  conferencia, vaig adonar-me de les noves possibilitats que s'obren en el sector del reciclatge, "recuperar en lloc de llançar" obre noves oportunitats de futur, al donar  una segona vida útil als productes o poder esser utilitzats com a matèria primera. De ben segur en aquest moments on tot es qüestiona, on s'està dibuixant un nou escenari mundial quant a desenvolupament econòmic i social, les oportunitats que obre el reciclatge quant a generació d'ocupació i valor no son menyspreables, i haurien d'esser considerades. Els esforços en recerca en aquest camp efectuades simbiòticament amb empreses amb capacitat de desenvolupar i aplicar processos productius de ben segur son requerits, i els resultats a obtenir són tan esperançadors com els que dia a dia s'obtenen en les energies renovables.

 

Antoni Garrell i Guiu
25 de setembre de 2009.

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2794
5
Comentaris afegits 
Joan (Barcelona) 28-09-2009 - 19:31
Curt, directe i clar: cal reflexionar sobre el plastic pero també sobre la industria textil ja que potser si que te noves i bones oportunitats
pere losantos (sant cugat del vallès) 28-09-2009 - 12:32
L'article el podeu completar amb aquest reportatge de Valor afegit sobre l'impacte de la crisi en el consum i per tant en el reciclatge, tot i que no parla del textil. http://www.tv3.cat/videos/1116289 _______________- http://perelosantos.blogspot.com
Pere Losantos (Sant Cugat del Vallès) 28-09-2009 - 12:26
Benvolgut Antoni, la teva reflexió és molt encertada. Penso, però, que també cal insistir en l'ecodisseny en el cicle de vida dels productes per minimitzar la generació i facilitar l'aprofitament dels residus. http://perelosantos.blogspot.com
A. Rius (Sentmenat) 01-10-2009 - 20:13
A Catalunya ni ha mes de 200 recicladors de plàstics autoritzats per l'Ag. Residus i altres 1.000 mes que reciclen per lliure. però pel que és veu qui realment decideix que s'ha de fabricar o deixar de fabricar, no és l'ARC, és Carrefur. mal anem així.
Mariona (Barcelona) 01-10-2009 - 17:01
Benvolgut, el que fa falta molt més que reciclar, és començar a canviar els nostres hàbits de compra per tal de reduïr les deixalles que produïm, intentat comprar aquells objectes o aliments que portin el mínim embolcall i el mínim plàstic o pórex.
TORNAR