e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 d'Abril de 2011

El passat divendres, en una reunió d'avaluació d'una empresa logística, l'enginyer i membre de la comissió universitat-empresa de l'ESDi Josep Pallarés, especialista en organització i innovació, va afirmar "cal perdre  greix per preservar la musculatura". L'afirmació l'enquadrava en la necessitat de preservar el talent, especialment en èpoques de crisi, i deixar de fer aquelles coses obsoletes, innecessàries o inadequades que no aporten valor i  per contrari llastren els resultats. L'afirmació va anar seguida, recordant a Einstein, que en èpoques complexes és un bon moment per canviar les coses, ja que la creativitat sorgeix de la necessitat de fer més amb menys, de superar-se a si mateix, d'identificar solucions als desafiament nous que requereixin noves solucions.

Les afirmacions d'en Josep Pallarés ens va permetre un enriquidor debat sobre com reduir despeses sense perdre activitat. Certament en situacions de crisi l'estratègia més senzilla és disminuir l'activitat i els serveis prestats. Una disminució que s'associa a retallar les despeses i congelar les inversions. Actuar d'aquesta manera de ben segur que no és la millor solució, ja que disminuir l'activitat al minvar els recursos no comporta un increment de productivitat, i incrementar-la és una exigència inexcusable, especialment si es considera la malversació abusiva, en la utilització de recursos, que ha caracteritzat els darrers anys, i ens han portat a la situació actual.

Avui les retallades en les despeses aplicades a l'activitat productiva pública o privada són indispensables, ja que no es pot  ignorar que disposem de molts menys recursos per la pèrdua del ritme de creixement econòmic, les restriccions creditícies que condicionen les activitats de les empreses, i la caiguda en picat dels ingressos de les Administracions al disminuir les rentes del treball en que es recolza en gran part la càrrega impositiva a Espanya.

Retallar és imprescindible per preservar el present i garantir el futur, però la disminució de recursos haurà de comportar l'assumpció de fer més amb menys, la qual cosa vol dir buscar l'eficiència, deixar de fer les coses que no són requerides, emprar al màxim les infraestructures disponibles, ajustar-se als cicles variants de la demanada, renunciar a privilegis insuportables fonamentats en la inactivitat dels altres.

Renunciar a exprimir la nostra capacitat d'invenció i innovació ens porta sols al desànim i a la protesta immobilitzadora. És l'hora con diria Einstein de fer les coses de diferent manera, ja que si les volem fer igual no sortirem del túnel.

Antoni Garrell i Guiu
16 d'abril de 2011

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Men閍me

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
6163
14
Comentaris afegits 
Pere (Barcelona) 20-04-2011 - 13:18
Em sumo al que sugereix la Teresa Rossell (Barcelona) jo intentare aplicar-ho i propagar-ho
Teresa Rossell (Barcelona) 19-04-2011 - 19:57
Molt interessant el posicionament. Cal mantenir i propagar aquesta postura des dels llocs de participaci dels que disposem
josep (Artana (CS)) 19-04-2011 - 11:20
Com sempre un excel.lent article. Moltes gr郼ies Toni per compartir amb nosaltres les teves idees. Josep Herrero
Yenhy (Barcelona) 18-04-2011 - 20:59
more with less. This is the question
Joan (Sabadell) 18-04-2011 - 11:30
Excel.lent reflexi Ignasi Gonz醠ez , d'cord en que cal simultaniejar l'equilibri entre reflexi i acci, el problema 閟 que per fer-ho ens cal tranquilitat i lideratge, dos aspectes que no tenim. El mal que ha fet l'administraci de Madrid es terrible.
TORNAR