e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Maig de 2010

Estatut?, quin Estatut?

La passada setmana el nostre Parlament va  votar una resolució en defensa de l'Estatut, davant de  l'incapacitat manifesta del Tribunal Constitucional de pronunciar-se sobre la constitucionalitat o no del mateix. Un pas més que evidència el profund malestar del país sobre un text que ha estat aprovat en referèndum pels ciutadans, i que va tenir un precedent inèdit, el 25 de novembre de l'any passat, quan la totalitat dels diaris amb la capacitat de decisió a Catalunya publicaren un editorial conjunt amb el títol "la dignitat de Catalunya", en què s'expressava la preocupació per la més que probable interpretació restrictiva.

El problema en aquests moments ja no és si l'Estatut aprovat al Parlament Català i a les Corts Espanyoles és o no és constitucional, el tema és molt més greu. La sentencia podria modificar l'equilibri de forces i el rol del propi sistema democràtic: el poder legislatiu, l'executiu i el judicial, ja que és del tot inadmissible que ciutadans no elegits democràticament legislin i esdevinguin no sols en interpretadors de la constitucionalitat o no, sinó en els definidors del model d'Estat. Hom respecta les competències del Tribunal Constitucional com a intèrpret suprem de la Constitució d'acord a l'article 161 de la Constitució. Però tot respectant-lo tenim la impressió que s'estan reproduint models dictatorials on hi ha ciutadans de primera, aquelles que estan per damunt de la voluntat popular expressa en les urnes, i de segona, aquells que estan sotmesos al domini dels primers.

Els ciutadans de Catalunya no poden estar permanent esperant la sentencia d'un tribunal que en 4 anys no ha pogut pronunciar-se, bàsicament per les diferències en quant al nombre d'articles a modificar, una sentencia que es miri com es miri, si es compleix el que s'apunta en les informacions sorgides, serà una involució democràtica que no podem ni devem permetre.

La defensa de Catalunya, la defensa de la democràcia, -atenen que al novembre finalitza el mandat de 4 magistrats escollits pel Congrés de Diputats i que hi ha altres quatre que estan en funcions des de desembre de 2007-, exigeix la renovació dels membres del Tribunal Constitucional. És l'hora de la coherència dels nostres representants en els parlaments de Barcelona i de Madrid. És l'hora de la unitat, és l'hora final, la d'anteposar davant de tot els interessos dels ciutadans i les seves decisions. Cal que Catalunya estigui a la ment i a cor i si s'assumeix el compromís.

En aquesta tasca que obliga a la coherència, els parlamentaris del PSC  tenen un paper clau, ja que no poden votar al dictat del PSOE a Madrid i apartar-se a les resolucions del Parlament Català i de la decisió dels ciutadans que els elegiren. De fer-ho, els hi mancarà la coherència i s'esvairà la seva credibilitat.

Els ciutadans volem coherència i lideratge, especialment en períodes difícils  que obliga a sacrificis. No es l'hora de les paraules ni dels gestos, es l'hora dels fets, es l'hora de l'Estatut que aprovàrem en referèndum, cap altre retallat i menys reescrit. Els ciutadans de Catalunya tenim que pronunciar-nos i no amagar-nos, i de ben segur que estarem amatents i no permetrem ni que manqui la coherència, ni que no es compleixi el mandat sorgit de les urnes amb el nostre vot, ja que està en qüestió la nostra dignitat com a ciutadans.

Antoni Garrell i Guiu
3 de maig de 2010

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2201
9
Comentaris afegits 
Ignasi (Sabadell) 07-05-2010 - 19:22
Si l'Estatut es incostitucional, es tirar enrera el seu desplegament actual?
Joan Gou (Lloret) 07-05-2010 - 12:14
personalment com a Catala i ciutada que viu la vida al marge de la dels politics, si el estatut sesta desplegant amb absoluta normalitat, que estigui reconegut o no per aquesta pandilla de trilers del dret, no em ocupa ni un sol minut del meu dia a dia.
Joan (Barcelona) 06-05-2010 - 16:48
Sr. Tracey Tillstrand de Barcelona, felicitats pel seu comentari, es ben cert, els politics estan desconectats d la vida real, cal que crear les condicions escaients pel desenvolupament socieals, com el Sr. Garrell ho ha fet en diversos articles
pere (barcelona) 06-05-2010 - 12:36
Dahrendorf ja va dir que la democracia te un petit inconvenient : necessita democrates. L'universalisme es construeix des de lo particular. El nostre pas ens construir sent singulars en lo economic, en lo social i en lo poltic. Ens hi atrevim?
Tracey Tillstrand (Barcelona) 06-05-2010 - 10:40
Senyor Garrell, em sembla b que estiguem preocupats per aquest feli Estatut que no acaba mai d'arribar i que estiguem ancorats en el passat per uns pocs senyors que en lloc de pensar en el b de la seva Espanya, estan lapidat i enfrontant a un poble que ha demostrat saber passar pgina i s'ha dedicat a treballar i generar il.lusi per al seu futur, per el problema, no ens enganyem, no s TC sn els poltics que tenim. aqu a Catalunya sembla que no hi ha ms problema que l'Estatut, mentre les empreses van caient, els aturats van pujant i el desconsol cada dia s pitjor i d'aix prcticament ni es parla i el pitjor s que no es prenen mesures en aquest sentit, sembla que se segueix la mateixa teoria que el PSOE (la qual cosa s lgic perqu aqu el PSC segueix el que dicten des de Madrid) que s no fer res i el temps ja ho arregls. Aix si, els dos partits es reuneixen per veure com solucionen el tema de les Caixes (desprs d'haver-los deixat un munt de milers de milions) per de la resta, dels 4 milions llargs d'aturats i de les milers d'empreses que han tancat i per ineptitut d'ells van a haver de seguir tancant, d'aix res de nada.Por aix Senyor Garrell em sembla b que es preocupi de l'Estatut per crec que tots els esforos haurien d'anar dirigits a buscar solucions sobre els problemes reals que avui en dia tenim aqu a Catalunya i no pensar en q
TORNAR