e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Març de 2011

Fa pocs dies es publicà el baròmetre del CIS corresponent al mes de febrer, en ell s'indicava que el 79,2% dels espanyols consideraven la situació econòmica d'Espanya dolenta o molt dolenta, i també que d'aquí a un any, el 73% dels enquestats consideraven que serà igual o pitjor. Les dades eren semblants a les publicades un parell de setmanades abans pel Centre d'Estudis d'Opinió en el Baròmetre d'Opinió Política (1a onada 2011), on s'explicitava que el 73,7% dels catalans consideraven la situació econòmica catalana dolenta o molt dolenta (quant a l'espanyola 87,9%), tot  constatant que l'atur i precarietat laboral era la principal preocupació i problema (62,7%).

Unes dades que es mantenen trimestre darrera trimestre i que per esdevenir cròniques hom te la impressió que estan portant a la ciutadania a un preocupant grau de resignació i de fre a la  proactivitat. Sembla que oblidem que la sortida de la crisi, i la generació d'ocupació, sols serà possible si es recupera la confiança simultàniament a que el sistema productiu existent, disposant dels recursos financers requerits, sigui capaç de competir en els mercats global, i recuperi l'esperit emprenedor que, acceptant el risc en incertesa, permeti crear les noves empreses que seran les que a mig termini han d'aportar nous i important nombre de llocs de treball.

Enfront de la complexa problemàtica crec que no es admissible ni la immobilitat ni les pors. La nostra resposta hauria d'esser l'acció; aquella acció que ens permet, descobrint plenament les nostres potencialitats, convertir les dificultats en oportunitats, tot acceptant que en el futur tot es nou i que, com afirmava l'antropòloga Margaret Mead, "molts de nosaltres treballem en llocs de treball que no existien quant varem néixer i que no existiran quant morim". Nous llocs de treball en el si de l'economia del coneixement, la qual requereix del coneixement que sorgeix del binomi intel·ligència i aplicació. Un binomi del que tenim una bona dotació si considerem les capacitats dels graduats universitaris i els resultats dels avenços tècnics i científics que sorgeix dels instituts de recerca i dels centres d' innovació i disseny.

Es ben cert que el govern té una part important de responsabilitat per facilitar la recuperació en situacions complexes, ja que és ell qui gestiona els recursos i les voluntats compartides, tot creant els marcs estructurals incentivadors i facilitadors del desenvolupament; però cal també assumir que  tots tenim la capacitat i l'obligació de posar el nostre gra de sorra, ja que en front del atur sols cap la iniciativa. Cal dons despertar i actuar per traçar el nostre propi futur sense esperar cap regal ni que ens vinguin a buscar a casa.

És requerit que cadascun de nosaltres adopti el conjunt d'actituds i aptituds que permeten capgirar les situacions adverses, conseqüentment cal incrementar la nostra capacitat de treballar en equip multidisciplinaris i heterogenis, cal desenvolupar el rigor analític, que ens permet actuar sobre les acuses i no sols sobre els efectes, es precís incrementar la capacitat d'entendre la situació i no tenir por als errors sabedors que sols qui no actua no s'equivoca, cal també aplicar lleialtat i compromís a les nostres actuacions, tot desenvolupant la flexibilitat i la capacitat d'adaptació requeria en temps de canvis, i molt especialment cal potenciar, de forma permanent, la capacitat d'aprendre, assumint que sols quan perdem l' interès per seguir aprenent, esdevenim vells.

Antoni Garrell i Guiu
14 de febrer de 2010.

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
5345
6
Comentaris afegits 
David (Barcelona) 23-03-2011 - 20:41
Requerim Capital Risc i que es prioritcin les iniciatives empresarials
Claudia (SABADELL) 23-03-2011 - 20:40
D'acord en el que diu en Toni de Tarrassa, per aixo voldria demanr al Sr. Garrell que sigui més contundent, que practiqui la la mateixa contundencia i claretat pedagogica que practica cada divendres a la tertulia de a Bona Hora a Radio Sabadell. Gracies
Toni (Terrassa) 23-03-2011 - 09:04
Apreciat Sr. Garrell He tingut ocasió de llegir el seu article titulat Enfront l atur, iniciativa. Be, es perfecte. Però com tot te un però, la data. Jo he tingut ocasió de llegir-lo amb data 20 de març de 2011. Aquest es un article que el sentit comú el situaria a l any 2007 o com a màxim al 2008. Ara no te sentit utilitzar les expressions es tindria de ... , s hauria de fer.... No s´enten com es pot ser espectador d un partit a on no hi ha jugadors i mes a mes comentar la jugada que haurien de fer. Curiosament tothom diu el que els altres haurien de fer però ningú diu el que ha fet ell mateix, o jo al menys no ho veig en lloc. I si us plau deixem la biomedicina o similars de banda per que curt termini no ens soluciona res de res, això ho hem de contemplar con projectes amb resultats a llarg termini. No ens enganyem més o millor dit, que no ens enganyin més. La situació es complexa, molt complexa i difícil de solucionar, primer per la apatia en la que vivim la gent del carrer. Tot i anar capa un Estat laic, sembla que tothom s acull a diví per sortir d aquest terrabastall. El que treballa no vol veure la realitat que l envolta i el que no treballa considera que algú l ajudarà en una situació extrema i que tot canviarà no se sap cóm.
Merce (Barcelona) 22-03-2011 - 21:05
Molts jefes no fas seu el que vosté diu "no tenir por als errors sabedors que sols qui no actua no s'equivoca" i castiguen, llavots la iniciativa es trunca. Cal un releu generacional dels qui manen
Ignasi (sabadell) 22-03-2011 - 16:35
Per tenir iniciativa cal que les escoles i la universitat la fomentin..... i a Catalunya i Espanya la Universitat (amb algunes excepcions notories, una la tenim a Sabadell) esta plena de funcionaris i actituts frenadores de la capacitat d'empendre.
TORNAR