e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Desembre de 2009

Clima, seny i tecnologia

Aquestes dies arrel de la cimera de Copenhaguen sobre el clima, tres aspectes han generat, explicita o implícitament, un ampli consens. El primer és la necessitat de disposar de recursos per afrontar les problemàtiques associades al canvi climàtic, i molt especialment com ajudar als països més afectats i mancats de recursos, països que sofreixen les causes originades per actuacions de tercers. El segon fa referència a la necessitat de potenciar un model econòmic més eficient, que no malbarati els recursos i sigui més respectuós amb l'ecosistema; i el tercer, és el paper clau de la tecnologia, o el desenvolupament tecnològic, per afrontar les problemàtiques.

Sens lloc a dubte, en els últims anys els canvis tecnològics, o millor dit les eines i productes que la tecnologia ha permès desenvolupar, han generat importants canvis en els processos econòmics i relacionals, entre aquest aspectes hi ha la deslocalització, el teletreball i la telepresència, el increment de mobilitat, la telefonia i la computació personal, la robòtica i l'automatització de processos. Canvis originats per la tecnologia que ha possibilitat un increment de la productivitat; una disminució significativa de costos; el desenvolupament de nous productes i serveis més eficients; canvis en la forma d'organitzar-nos, treballar i prendre decisions; la millora de la protecció de la salut, el diagnosi anticipat, i els nous tractaments poc invasius i agressius tot augmentat la seva eficàcia;  i també, no és pot oblidar, una disminució de la ma d'obra poc qualificada simultàniament al increment de la demanda de persones altament qualificades i molt especialment de tecnòlegs i dissenyadors. En definitiva la tecnologia ha permès la transformació de l'economia i la societat cap el que es denomina societat i economia del coneixement.

Difícilment és pot posar en qüestió que estem a les portes d'un mon molt diferent del que coneixem gracies a la tecnologia, el canvis que hem viscut en els darrers 30 anys en són l'evidencia. Un mon que vindrà marcat per una tecnologia que incorporarà amb plenitud intel·ligència artificial per servir millor al desenvolupament humà, i el progrés econòmic i social. Conseqüentment cal entendre la tecnologia intel·ligent com l'integrador dels avenços científics i les potencialitats dels disseny al servei de les persones com l'element clau de futur.

Aquest enorme potencial és el que disposem per frenar el canvi climàtic, la tecnologia que ens ha permès progressar té un gran repte: evitar que caiguem en el precipici del escalfament catastròfic, l'anàlisi objectiu ens hauria de permetre afirmar, almenys a mi m'ho permet, està plenament convençut que podem fer-ho, podem evitar el precipici i sortir enfortits del repte. Per això miro amb confiança a Copenhaguen, però encara miro amb més confiança al poder transformador de la tecnologia al servei de la sostenibilitat i la limitació del escalfament planetari, i perquè no dir-ho clar, crec en el seny dels ciutadans, un seny que s'ha evidenciat en els moments difícils, i que sens dubte ara es tornarà a evidenciar.

Antoni Garrell i Guiu
Barcelona, 14  de desembre de 2009.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2801
9
Comentaris afegits 
Joan (Barcelona) 22-12-2009 - 15:07
Completament d'acord Sr. Garrell en que ens recordi la importancia del SENY dels ciutadans. Sera dificil per espero que pasi aquest dies el millor que pugui
Carles (Falset) 21-12-2009 - 16:58
El Canvi Climtic s un canvi. Per a canviar realment s necessari un canvi mental. La ment, la intelligncia canvia la tecnologia o n's la tecnologia que canviar els costums, la cultura, el pensar?. Realment serem homes evolucionats?
Felipe (Barcelona) 21-12-2009 - 08:44
Soc optimista a pesar de la Cimera per 2 raons: 1:Quan es parlava de Globalitzaci tamb generava controvrsia, ara s'entn; 2:Crec en la tecnologia basada en el coneixement, es el cami per donar resposta de canvi. La qesti es trobar-les rpid.
Felipe (Barcelona) 21-12-2009 - 08:22
La cimera de Copenhaguen, soc optimista per 2 raons; 1/ Quan es parlava d un mn global no s acabava de entendre que estava passant per va servir per que ara tots siguem ms conscients. 2/ Crec que la tecnologia basada en el coneixement es l nic cam per trobar les respostes. La qesti es trobar-les rpid.
Mari (SABADELL) 20-12-2009 - 17:58
Antoni, un cop ms d'acord, pero jo no soc tan optimista, ja que de Copenhagen no a quedat res clar, un cop ms hi han masses interesos particulars, i poca conciencia colectiva. Per tant voldrem posar remei quant ja sigui massa tard.
TORNAR