e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Febrer de 2014

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català és una entitat del Sector Cultural, una iniciativa de les 27 associacions federatives més representatives en el camp de l'associacionisme cultural, dins l’àmbit de la cultura popular i tradicional. Més enllà de les diferents temàtiques i la idiosincràsia pròpia i característica de cada grup, aspectes que, en el fons, confereixen a cada associació concreta una personalitat que la fa única en el seu camp, existeix, per sobre de tot, el mateix fet associatiu, l'associacionisme, que ultrapassa el que és concret i se situa en el pla ideològic i actitudinal. Aquí esdevé la seva unió.

L’ ENS acaba de ser acreditat com a ONG que pot assessorar el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de l’UNESCO. Una fita molt important!

La principal aportació de la darrera Convenció de la UNESCO, és que tot el que fins ara era conegut com a cultura popular i tradicional és reconegut també a partir d’ara, com a patrimoni cultural. Aquest canvi no és purament formal i obeeix al fet que la consideració de patrimoni cultural implica que tota aquesta part de la cultura no ha de desaparèixer si volem conservar la diversitat cultural de la humanitat i a més, ha de tenir una funció en la societat actual i futura.

En l’àmbit internacional, l’Ens exercirà una funció consultiva al costat del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. Aquesta funció es concreta en aquests moments de dues maneres.: d’una banda l’Ens pot formar part de l’Òrgan d’Avaluació que estudia les candidatures a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial que necessita una Salvaguarda Urgent, a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, i les propostes de programes, projectes i activitats que reflecteixen millor els principis i objectius de la Convenció i les demandes d’assistència internacional.

D’altra banda, l’Ens pot expressar la seva opinió en les sessions del Comitè i de l’Assemblea General dels Estats Parts de la Convenció, en qualsevol dels punts de l’ordre del dia, i d’aquesta manera pot aportar directament el seu coneixement i la seva experiència als màxims òrgans responsables de la Convenció. Però la funció consultiva de l’Ens en tant que ONG acreditada pot anar-se ampliant a altres accions concretes a criteri del Comitè i la tendència és a donar cada cop més protagonisme a les ONG acreditades.
 
Pel que fa a l’àmbit nacional, les accions concretes que pot dur a terme l’Ens són gairebé il·limitades, però el primer que la Convenció esmenta que cal fer a cada lloc és elaborar un inventari del patrimoni cultural immaterial i certament això és indispensable per a poder abordar globalment la salvaguarda del patrimoni.

Per tot plegat cal felicitar l’ Ens de l’ Associacionisme Cultural per aquesta fita,  un èxit  del moviment associatiu cultural català per haver assolit aquest reconeixement i acreditació, un èxit que ve de lluny i ens ha de dur sens dubte, més lluny en aquest camí cap al futur Estat que entre tots construïm.
 
Àngels Ponsa i Roca
 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1175
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR