e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Juliol de 2014

Astorament, per dir-ho amb educació. Fa pocs dies, el ministre Wert anunciava que el Govern espanyol no transferirà a la Generalitat la resta de documents catalans que van ser validats dins de l’acord de la darrera Comissió Mixta el març de 2013, i incompleix així el que disposa l’Article 2.1 de la Llei de Retorn dels Papers de Salamanca a Catalunya 21/2005. Parlem dels Papers de Salamanca, els nostres papers, els papers de Catalunya, d’institucions i ciutadans. És un incompliment trist, flagrant, en tota regla. En blanc i negre i el No-Do de fons. La veritat és que com deia un mitjà de comunicació català  sembla que “el govern espanyol actua més d’avalador del franquisme que de govern democràtic”

És un acte de deslleialtat i menyspreu envers les institucions de Catalunya. El Govern i el propi Parlament, van ser víctimes d’aquell espoli, ara fa 75 anys. Es va actuar contra les lleis vigents a Catalunya que Franco va derogar il·legítimament el 30 de gener de 1939, un cop feta la requisa. Parlem de la restitució de la  documentació de la Generalitat pertanyent a Justícia i a la Comissaria d’Ordre Públic, la maçoneria i de 43 ajuntaments catalans afectats que el ministeri també es nega a restituir. Així de concret, així de fàcil.  

Incompleixen l'article 54 de l’Estatut, que estableix que les institucions públiques han de  vetllar  pel coneixement i manteniment de la Memòria Històrica de Catalunya, però bé ja sabem que per ells l’Estatut és paper mullat. És competència del Govern de la Generalitat conservar en el seu sistema d’arxius els documents que no es puguin restituir als seus propietaris, després d’haver-se realitzat les gestions necessàries que estableix el Decret de Retorn per localitzar-ne les famílies afectades. Però ja sabem, com l’Estatut, la consideració que tenen per al nostre Govern.  

El Parlament va aprovar una Declaració que denuncia l’incompliment  per part del Ministeri de Cultura de la Llei de Retorn de 2005, que exigeix l’immediat retorn de tots els documents i altres efectes acordats per la Comissió Mixta Ministeri de Cultura – Generalitat fins el gener de 2013 i que han estat degudament digitalitzats a tal efecte.

Que es pensaven que ens quedaríem de braços creuats? El Govern també ha aprovat apel·lar, si escau, als organismes internacionals pertinents per obtenir la seva empara per fer efectiva la restitució dels documents confiscats. Perquè, per a Catalunya, el que és de Catalunya. I per als seus legítims titulars, el que és d’ells. I així ho vam reivindicar dissabte passat amb la Comissió de la Dignitat al peu del monument a Frederic Mistral per reivindicar  el retorn immediat dels Papers i restablir la dignitat del nostre poble.

Àngels Ponsa i Roca

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1305
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR