e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 d'Octubre de 2013

Any rere any el període estiuenc, que va de finals de juny a principis de setembre, creix exponencialment l'oferta d’arts musicals i escèniques a Catalunya  amb els festivals d'estiu. En conjunt tenen una programació àmplia que engloba tots els gèneres  i variada per a tots els públics, s’estenen d’una punta a l’altra del País i ens permeten gaudir de veritables joies musicals.

Els festivals tradicionals, de llarg recorregut, com els de Peralada, el de la Portaferrada,  el Pau Casals de El Vendrell, el Festival de Cap Roig, el de Sant Fruitós de Bages, el de Cambrils , el de Torroella de Montgrí, que enguany ha estrenat auditori, per posar uns exemples, continuen sumant edicions, atreuen figures de primer nivell i donen la oportunitat als seus públics de gaudir d’uns artistes que costen molt de veure i sentir al llarg de l’any. Però a banda d’això , és molt important ressaltar la presència de grups i artistes catalans completant cartell i programació amb les figures internacionals que ho fan, no ja només perquè són d’aquí sinó perquè el nostre País comença a donar artistes que cal ensenyar i projectar portes enfora i que tenen en  aquests grans festivals el millor aparador per donar-se a conèixer.

En contrast amb això, alguns Festivals de més petit format troben en la ubicació i el tracte intimista amb el públic el seu principal actiu. L’exemple per excel·lència d’aquests tipus de festivals és laSchubertíada de Vilabertran on la comunió entre públic i artistes arriba molt més enllà de la simple relació artista-espectador. Altres creats més recentment, com ara el Festival de Música Antiga dels Pirineus o el de Pasqua de Cervera, busquen també el seu espai en el panorama dels festivals.

Capítol apart mereix la música pop. La seva eclosió dels darrers anys tampoc s’explicaria sense el teixit de Festivals que li donen cobertura. El Faraday a Vilanova, el PopArb a Arbúcies o propostes com l’Acústica de Figueras o l’Altaveu de Sant Boi contribueixen de manera decisiva a popularitzar, sobretot entre els més joves la nostra música pop.

No són temps fàcils per ningú. Molts festivals sorgeixen de la iniciativa privada i tot i que els ajuts públics han disminuït notablement, continuen al peu del canó desafiant  el mal temps i plantant cara a la crisi i a l’insultant  21% d’IVA que imposa el govern de l’Estat. Enmig d’aquest panorama, apareixen amb força i convicció,  projectes com el nou Festival de Pedralbes. Tot un encert que neix amb una clara vocació de continuïtat i de convertir-se en un referent.

Que la música doncs no pari de sonar i que Catalunya continuï essent, com ja ho és ara, una de les regions d’Europa amb una més alta concentració de Festivals durant el període d’estiu!

Àngels Ponsa i Roca

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1079
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR