e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Maig de 2013

Certament, estem vivint temps difícils: una economia que no repunta, uns índexs d’atur dramàtics, una austeritat imposada des de l’exterior... I de tot plegat la cultura no se n’escapa. Malgrat això, durant les darreres setmanes hem tingut notícia de diverses accions sobre la cultura catalana al món que han reeixit. Les exposicions de Joan Miró a Londres –la 6a amb més visitants de la història de la Tate Modern– i a Washington; el Saló del Llibre a París, amb un èxit notable dels escriptors catalans; l’exposició sobre Salvador Dalí al Centre Pompidou a Paris, la més visitada de tota la història d’aquest centre; la Biennal de Venècia, amb una important presència d’arquitectes del nostre país; el Sónar al Japó...

El President Pujol no es cansava de dir que “el nostre món és el Món”. I pel que fa a la cultura catalana,  no s’havia vist mai tan clarament com avui en dia. El Govern  té clar que, per tal de tenir un bon posicionament de Catalunya al món, la nostra cultura ha de tenir una gran vocació internacional. És per això que cal aprofitar la nostra tradició creativa i recolzar als creadors i a les empreses culturals per tal de fer possible aquesta premissa. Cal que prenguem consciència de la nostra capacitat com a potència cultural: mentre que Catalunya representa el 0,1% de la població mundial, al nostre país té lloc l’1% dels intercanvis culturals de tot el planeta.

D’entre tots els territoris d’Europa, Catalunya ocupa el cinquè lloc amb una major ocupació en activitats culturals i creatives, només superada per París, Londres, Milà i Madrid. La nostra cultura, la catalana, ha sabut i sap conjuminar la seva singularitat amb la universalitat, sense oblidar-se de la cerca constant per la qualitat, la creativitat i la innovació, senyals inequívoques de la riquesa cultural de Catalunya. Un dels factors multiplicadors ha estat el valor de les marques Barcelona i Catalunya, molt importants a l’hora de geolocalitzar el nostre fet cultural.

Un exemple molt recent de la bona salut de la cultura catalana –en aquest cas concret, de la literatura– el vam conèixer el passat dimecres 15 de maig, amb la presentació del balanç dels darrers 10 anys de traducció de literatura catalana, a càrrec del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; del director de l’Institut Ramon Llull, Vincenç Villatoro; i del director adjunt, Àlex Susanna. Des de l’any 2007, coincidint amb la participació de la literatura catalana com a convidada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt, l’increment de traduccions ha estat considerable, superant el centenar de traduccions cada any –sense comptar la literatura infantil i juvenil. Es pot afirmar, per tant, que les traduccions de literatura catalana es mantenen malgrat la crisi.

La internacionalització de la cultura catalana al món no només reforça la catalanitat i suposa un desplegament de sobirania, sinó que és un motor per al conjunt de l’economia de Catalunya. Només per posar un exemple, es pot dir que a l’any 2011 l’exportació de béns i serveis culturals van significar 640,6 milions d’euros. Sense el treball del Govern de la Generalitat –conjuntament amb l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals– en favor de la internacionalització de la cultura catalana, això no hagués estat possible.

Àngels Ponsa i Roca

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1053
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR