e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Novembre de 2014

La crisi econòmica ha evidenciat la fragilitat del sistema cultural del nostre país i ha provocat que les polítiques culturals necessitin reinventar-se. La inversió en cultura té un retorn positiu a la societat: genera un 4% del PIB, a Catalunya hi ha més de 30.000 petites i mitjanes empreses dedicades a la cultura. Cal entendre que la cultura no és només el coneixement que assimila l’ésser humà, sinó el sentit crític que aporta al pensament i per tant l’hem de considerar com un factor ideològic que no pot ser homogeneïtzador. La cultura és creativitat i talent i per tant és diversitat i pluralitat. I com que a Catalunya volem un país més plural, més divers i més solidari hem de poder administrar la vida política i per tant els recursos que li han de correspondre a la seva promoció de la cultura. I aquí, és on topem una i altra vegada amb la ineficàcia per una competència que com la cultura, ens va ser transferida per part del govern central.

Darrerament, sembla que el govern de l’Estat tingui un interès directe en desactivar la cultura perjudicant directament els que la fan, però també els que la consumeixen i la gaudeixen. Hi ha accions que han estat letals per al mínim i correcte desenvolupament en aquests temps de dificultats econòmiques. I aquí uns quants exemples:

1.- La disminució important de pressupost i de desinversió conculquen els nostres drets nacionals, el govern espanyol ha deixat de liquidar el pressupost compromès en exercicis anteriors amb quantitats notòries, com és el cas del Liceu.

2.- L’augment de l’IVA cultural del 8% al 21% (el més alt d’Europa) ha estat assumit pels creadors i productors per tal de mantenir el consum dels espectadors i consumidors. Per tant s’han descapitalitzat i debilitat les empreses culturals, n’ha fet desaparèixer i ha fet baixar la l’ambició i qualitat creativa.

3.- La no aprovació d’una Llei de Mecenatge tant necessària, esperada i promesa (la qual hem treballat i promogut des de Catalunya) a més de la devaluació del sistema de micromecenatge. El mecenatge hauria de permetre desenvolupar i estimular el sector cultural i alhora que la societat se sentís partícip del seu creixement i desenvolupament.

4.- I per últim, la modificació de la Llei de la Propietat Intel·lectual que  desprotegeix i lesiona els drets dels creadors convertint l’estat espanyol en un dels països amb una pirateria cultural més alta. Modificant el cànon de compensació de còpia privada dels autors i creadors −que el pagaven els productors d’aparells reproductors−, ha fet minvar dràsticament els seus recursos sense tenir en compte la quantificació del perjudici real dels titulars d’aquests drets, en línia oposada al que se’ls reconeix a totes les legislacions europees sobre propietat intel·lectual.

Àngels Ponsa i Roca

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1157
1
Comentaris afegits 
Pere Gamo (Abuja Lagos Nigeria) 16-11-2014 - 07:58
Angels jo afeigiria la gravetat del increment de les tases a l universitat como un mes dels drets lesionats . Records del teu vei a Sant Cugat ara visquen i treballant amb els yorubes e ibgos amb altre estat confus british com es Nigeria
TORNAR