e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Febrer de 2015

El Govern espanyol està demostrant, aquests darrers quatre anys, una gran manca de respecte i preocupació pel món de la cultura. Dijous passat, coneixíem que el Ministeri d’Hisenda pretén recórrer l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i la difusió cultura digital que va aprovar el Parlament de Catalunya el passat mes de desembre, si la Generalitat no accepta obrir un procés negociador per modificar aquesta llei.

Aquesta llei ha estat treballada des del consens entre els grups parlamentaris i el sector, que va seguir de prop tota la seva tramitació, i veia la seva aprovació amb esperança. A més, cal tenir en compte que la seva aprovació es va assolir sense cap vot en contra (PP i C’S es van abstenir)

En cas que es confirmés el recurs del Ministeri d’Hisenda només s’entendria des d’aquesta voluntat obstruccionista i d’ofec, cap a les finances de la Generalitat, Cap a qualsevol iniciativa que surti del Parlament, i d’un gran menyspreu al món de la cultura, el qual han posat en enormes dificultats amb les seves decisions.  

El passat dia 4 de febrer, el ple del Parlament va fer una de les darreres i enèsimes  accions perquè el Govern espanyol reconsideri l’increment de l’ IVA en la cultura. De fet, podríem dir que aquest tema l’hem combatut per terra, mar i aire i ho hem fet conjuntament i coordinadament entre el Govern, el sector i els grups parlamentaris.

Podem dir que la majoria de grups de la cambra ho hem fet tot, aquí i a Madrid. En el cas de CiU hem presentat fins a 8 iniciatives parlamentaries, des del mes de setembre de 2012.  En aquest mateix sentit el Govern català s’ha manifestat clarament en contra i s’han fet un munt d’accions per  part de la Conselleria de Cultura per tal de minimitzar l’impacte d’aquest increment.

Però també podem dir que de ben poc ens ha servit, perquè el Govern espanyol no escolta i va completament a la seva. Per tant ens caldrà esperar que aquest país sigui un estat i el nostre Parlament tingui capacitat per legislar sobre els nostres impostos, per poder fer una política cultural diferent a la que ens veiem abocats moltes vegades.

Ens cal la llibertat política i recursos fiscals -les eines- per a poder enfortir els àmbits creatius, sostenir el nostre magnífic patrimoni i donar suport al nostre teixit cultural associatiu i empresarial.

Després d’escoltar els 56 compareixents que van voler venir a la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament, no podem fer res més que agrair-los l’amabilitat de venir-nos a explicar com els ha afectat l’increment de l’IVA en les seves creacions, produccions i distribucions culturals, amb un alt índex de coincidència. I no podem fer res més que refermar-nos en el posicionament que hem tingut des del primer moment, el setembre del 2012, quan el Ministeri d’Hisenda espanyol decideix donar el cop de gràcia al món cultural.

A Catalunya ens cal també una llei de mecenatge, com tenen tots els països europeus; ens cal una Llei de la propietat intel·lectual que doni garanties als creadors i a la innovació, i que eviti el frau i la pirateria que tant ens està perjudicant.

Cal dir alt i clar que en el camp cultural, el Govern espanyol és un govern en blanc i negre, que està posant en la corda fluixa al sector cultural i que és una cosa que no ens podem permetre. Cap societat es pot permetre no defensar la seva cultura i no només pel que representa el sector cultural a nivell econòmic  (5,89% del PIB i 157.800 treballadors, en general produint  una ocupació de qualitat), sinó per  totes les altres aportacions que suposa la cultura a la nostra societat i que sens dubte cal conservar.

Aquesta és la nostra ferma decisió i per això seguirem lluitant!!

Àngels Ponsa i Roca

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
904
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR