e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Juliol de 2013

Cultura i Economia

La cultura és nació i és també motor econòmic per Catalunya. La cultura és l’espina dorsal de la naciócatalana: som una nació perquè tenim una identitat cultural diferent i diferenciada de la resta de pobles del món. Una identitat, la nostra, forjada al llarg de més de mil anys d’història i gràcies a la contribució de moltes persones vingudes d’arreu. Podem dir amb orgull que som nació, i una nació acollidora i integradora.

Cal destacar també, que la cultura constitueix un sector econòmic important, ja que genera el 3,6% del Producte Interior Brut català. Així doncs, el bagatge cultural no només ens enriqueix i ens cohesiona com a poble, sinó que és una font de riquesa i d’ocupació per un col·lectiu significatiu del nostre País. Catalunya ocupa el cinquè lloc entre les regions amb una major ocupació en les activitats culturals i creatives d’Europa (clústers) per davant de Roma, Dinamarca, Munic, Atenes i Londres.

Ara bé, en aquest moment ens trobem amb pals a les rodes des de l’Estat espanyol. En aquest cas concret em refereixo a l’augment de l’IVA del 8% al21% per part del Govern de l’ Estat, i que recaptarà en la seva totalitat, és a dir Catalunya no en veurà ni un cèntim d’Euro. L’increment de l’impost sobre el valor afegit no ha suposat un augment de la recaptació, ans al contrari: s’ha produït un descens del 25% entre el període de setembre de 2012 a març de 2013 respecte al mateix període de l’any anterior. Urgeix una derogació immediata i aplicar un IVA Cultural reduït si no es vol continuar amb la destrucció de llocs de treball. El consum cultural a Catalunya és el més elevat de l’Estat (al voltant del 33%), per tant aquest increment de l’ IVA incrementa el nostre dèficit fiscal i té, en conseqüència, un efecte pervers sobre les nostres finances.
 
Cal també que ens dotem d’una nova llei de Mecenatge, que incrementi els incentius fiscals.Catalunya té una llarga història en la implicació de la societat en projectes culturals, i això no ho podem deixar perdre. Amb una bona llei, les aportacions privades podrien suplir en bona mesura la davallada provinent dels recursos públics degut a la greu crisi econòmica. Hem de protegir el talent i la producció local perquè en temps de crisi com els actuals, és més convenient invertir més en els continguts que no pas en els continents. També és del tot convenient emparar l’acció creativa, trobant l’equilibri entre la garantia dels drets de propietat intel·lectual i editorial amb l’accés dels ciutadans a la cultura.

A mode de conclusió, hem de ser conscients i exigents per fer que aquesta crisi ens serveixi peradonar-nos-en que el futur del nostre País passa per l’economia del coneixement i per la diversificació. No podem repetir vicis del passat, fiant bona part del creixement en sectors que generen poca innovació. Per tot plegat és més necessari i urgent que mai que un sector tan dinàmic i creatiu com el cultural no es vegi penalitzat. Hem d’assentar les bases del model cultural, del nostre model cultural com a País lliure que volem ser.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1022
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR