e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 d'Abril de 2015

Aquest 2015, commemorem el centenari de la posada en marxa del primer sistema de biblioteques. I hem de subratllar el rol que han desenvolupat i la tasca portada a terme des d’aleshores. Aquesta trajectòria no ens ha d’aturar i hem de mirar endavant perquè ens queden reptes per encarar.

Devem part d’aquest pòsit cultural al polític i intel·lectual Eugeni d’Ors que va posar les bases del sistema bibliotecari del país. Ell va ser l’arquitecte, dibuixant una organització estructurada i jeràrquica que incloïa una biblioteca central i unes biblioteques sucursals que havien de treballar en xarxa.

La capçalera d’aquest sistema era la Biblioteca de Catalunya. La tardor del 1915 l’Escola Superior de Bibliotecàries va començar a funcionar i tres anys més tard, es graduava la primera promoció de bibliotecàries i s’inauguraven les quatre primeres biblioteques populars a Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot. Commemorem que el nostre país volia situar la cultura com a prioritat del seu desenvolupament i crear sistemes perdurables des de la racionalitat, planificant. La Mancomunitat, amb aquestes dues premisses assolia un objectiu diàfan: Que tots els ciutadans tinguessin a prop una font d’accés al coneixement, una biblioteca.

Avui, l’accés al coneixement i a la cultura s’està transformant a un ritme accelerat gràcies, principalment, a Internet. Les biblioteques passen de ser difusors, a ser centres generadors, creadors i productors de coneixement; a més de tenir un rol clau pel que fa a l’accés a les tecnologies de la informació i garantir l’accés a la xarxa.
100 anys després, la xarxa de biblioteques compta amb 381 equipaments bibliotecaris a Catalunya, 370 dels quals són biblioteques i 11 bibliobusos. Amb aquests equipaments es cobreix un 93,35% de la població catalana i s’assoleix una xifra de 3.535.043 usuaris amb carnet de biblioteca.

El sistema bibliotecari  enforteix el sector editorial amb un catàleg transversal d’autors, llibres i editorials. I apuntala una funció social que facilita la integració cultural. Són un equipament al servei de la cohesió social dels barris, pobles i ciutats.

Ara la signatura d’un acord entre la Generalitat i la Diputació permetrà que es pugui accedir al catàleg conjunt de les biblioteques públiques i dispensar carnets d’usuari vàlids per a ser utilitzats a tots els centres amb accés al servei de préstec interbibliotecari. Estem desenvolupant un sistema amb un origen de fa 100 anys i ho fem per sumar esforços per promoure la lectura, conscients que un país més lector és un país més culte, més crític i més democràtic.

Àngels Ponsa i Roca

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
754
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR