e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Maig del 2015

Actituds de la vella política

Una vegada més, les eleccions han servit perquè els ciutadans revalidin les accions polítiques dutes a terme pels diferents partits i han decidit on volen que es posi l’accent a partir d’ara. Convergència i Unió ha estat la força política més votada en les eleccions municipals amb més implantació al territori. L’alcalde Trias ha rebut suport també de moltíssims ciutadans de la ciutat de Barcelona, però no els suficients per a revalidar el seu mandat. És evident que hem d’escoltar, analitzar i reflexionar sobre aquests resultats que no són prou satisfactoris però tenim, també, la responsabilitat de respondre a les expectatives de totes les persones que li han fet confiança, que són moltes. I ho farem amb les bones formes i el respecte que requereix la política, com a servidors públics que som.

La realitat...

Continuar llegint...

13 d'Abril del 2015

100 anys de biblioteques al servei del país

Aquest 2015, commemorem el centenari de la posada en marxa del primer sistema de biblioteques. I hem de subratllar el rol que han desenvolupat i la tasca portada a terme des d’aleshores. Aquesta trajectòria no ens ha d’aturar i hem de mirar endavant perquè ens queden reptes per encarar.

Devem part d’aquest pòsit cultural al polític i intel·lectual Eugeni d’Ors que va posar les bases del sistema bibliotecari del país. Ell va ser l’arquitecte, dibuixant una organització estructurada i jeràrquica que incloïa una biblioteca central i unes biblioteques sucursals que havien de treballar en xarxa.

La capçalera d’aquest sistema era la Biblioteca de Catalunya. La tardor del 1915 l’Escola Superior de Bibliotecàries va començar a funcionar i tres anys més tard, es graduava la primera promoció de bibliotecàries i s’inauguraven les...

Continuar llegint...

18 de Febrer del 2015

El menyspreu cap al món de la cultura

El Govern espanyol està demostrant, aquests darrers quatre anys, una gran manca de respecte i preocupació pel món de la cultura. Dijous passat, coneixíem que el Ministeri d’Hisenda pretén recórrer l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i la difusió cultura digital que va aprovar el Parlament de Catalunya el passat mes de desembre, si la Generalitat no accepta obrir un procés negociador per modificar aquesta llei.

Aquesta llei ha estat treballada des del consens entre els grups parlamentaris i el sector, que va seguir de prop tota la seva tramitació, i veia la seva aprovació amb esperança. A més, cal tenir en compte que la seva aprovació es va assolir sense cap vot en contra (PP i C’S es van abstenir)

En cas que es confirmés el recurs del...

Continuar llegint...

10 de Novembre del 2014

El NO de l’ Estat a la Cultura

La crisi econòmica ha evidenciat la fragilitat del sistema cultural del nostre país i ha provocat que les polítiques culturals necessitin reinventar-se. La inversió en cultura té un retorn positiu a la societat: genera un 4% del PIB, a Catalunya hi ha més de 30.000 petites i mitjanes empreses dedicades a la cultura. Cal entendre que la cultura no és només el coneixement que assimila l’ésser humà, sinó el sentit crític que aporta al pensament i per tant l’hem de considerar com un factor ideològic que no pot ser homogeneïtzador. La cultura és creativitat i talent i per tant és diversitat i pluralitat. I com que a Catalunya volem un país més plural, més divers i més solidari hem de poder administrar la vida política i per tant els recursos que li han de correspondre a la seva promoció de la cultura. I aquí, és...

Continuar llegint...

14 de Juliol del 2014

Més incompliments, ara els papers de Salamanca

Astorament, per dir-ho amb educació. Fa pocs dies, el ministre Wert anunciava que el Govern espanyol no transferirà a la Generalitat la resta de documents catalans que van ser validats dins de l’acord de la darrera Comissió Mixta el març de 2013, i incompleix així el que disposa l’Article 2.1 de la Llei de Retorn dels Papers de Salamanca a Catalunya 21/2005. Parlem dels Papers de Salamanca, els nostres papers, els papers de Catalunya, d’institucions i ciutadans. És un incompliment trist, flagrant, en tota regla. En blanc i negre i el No-Do de fons. La veritat és que com deia un mitjà de comunicació català  sembla que “el govern espanyol actua més d’avalador del franquisme que de govern democràtic”

És un acte de deslleialtat i menyspreu envers les institucions de Catalunya. El Govern i el propi Parlament, van ser víctimes d’aquell...

Continuar llegint...

30 de Maig del 2014

L'ocupació en l'àmbit cultural

Més de 163.000 són els catalans que treballaven al sector de la cultura a Catalunya el passat any 2013. Aquestes xifres es tradueixen en un 6% del total de població ocupada de Catalunya. Per dir-ho d’una altra manera, el sector cultural i creatiu ocupa tanta o més gent que aquells àmbits econòmics que són considerats estratègics: l’automòbil, el químic o l’alimentació.

Però les primeres dades de 2014 revelen un creixement. L’ocupació el primer trimestre del 2014 apunta a un increment del 10%. 182.200 persones han treballat en el sector cultural durant els tres primers mesos de 2014. Per ser exactes, puja un 10,4% en comparació amb el mateix trimestre de 2013, en què hi havia 164.900 treballadors en aquest àmbit.

I si ens comparem amb l’Estat espanyol? A la resta de l’Estat, són 820.800 treballadors, és a dir un...

Continuar llegint...

16 d'Abril del 2014

Objectiu: enfortir i dinamitzar l’audiovisual català

Desenganyem-nos, el Govern de la Generalitat no disposa de tots els mecanismes necessaris per protegir la nostra llengua i la cultura. A més a més, l’actual situació financera i l’ofec econòmic perpetrat pel Govern central no permeten finançar la totalitat de les polítiques culturals. Per dir-ho d’una altra manera: Catalunya té les competències en cultura, però l’Estat és qui té els diners.     

Malgrat tot, Catalunya  té vocació de ser la capital audiovisual del sud d’Europa. A Catalunya tenim una cultura pròpia i també una vocació cultural pròpia. Per això, el Govern vol fer d’aquest sector un dels eixos estratègics industrials del país. La radiografia del sector audiovisual és prou diàfana: economia productiva i generador de llocs de treball; ocupa 12.800 llocs...

Continuar llegint...

28 de Febrer del 2014

Un èxit del moviment associatiu català

L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català és una entitat del Sector Cultural, una iniciativa de les 27 associacions federatives més representatives en el camp de l'associacionisme cultural, dins l’àmbit de la cultura popular i tradicional. Més enllà de les diferents temàtiques i la idiosincràsia pròpia i característica de cada grup, aspectes que, en el fons, confereixen a cada associació concreta una personalitat que la fa única en el seu camp, existeix, per sobre de tot, el mateix fet associatiu, l'associacionisme, que ultrapassa el que és concret i se situa en el pla ideològic i actitudinal. Aquí esdevé la seva unió.

L’ ENS acaba de ser acreditat com a ONG que pot assessorar el Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de l’UNESCO. Una fita molt important!

La principal...

Continuar llegint...

08 de Gener del 2014

Pressupost de cultura 2014, solucions en moments difícils

Convençuts que la Cultura és un bé públic que té un paper profundament social perquè genera espais simbòlics i valors compartits, des de CiU podem afirmar que el pressupost d’enguany no és el que més ens agradaria i de ben segur que el Govern ho comparteix. Tenim, però, el convenciment de que és l’únic pressupost possible en aquest moment per diferents motius com la situació econòmica general, l’endeutament, el maltracte sistemàtic de l’Estat espanyol, etc. Però també segurament és l’únic possible perquè difícilment es podia treballar més del que s’ha fet en el Departament de Cultura: tant pel que fa a la racionalització de la despesa intentant generar el mínim impacte com en la cerca de noves propostes innovadores de finançament per a la Cultura pel que fa als ingressos....

Continuar llegint...

22 de Novembre del 2013

Una bona notícia, ja som més de 10 milions de catalanoparlants!

Aquests darrers dies hem conegut la noticia de que el nombre de persones que parla el català  supera per primera vegada els 10 milions, fet que suposa el 72,4% de la població de la comunitat lingüística, segons el 6è informe sobre la situació de la llengua catalana, amb dades del 2012, que l'Observatori de la Llengua va presentar la setmana passada a Barcelona.  Aquesta és una bona noticia per a la nostra Llengua!

El debat sobre la llengua ha tingut de sempre al nostre país un notable interès públic, i això es reflecteix tant el valor positiu que la llengua té en la nostra societat com la voluntat i sensibilitat de fer del català un idioma modern i de futur.

El marc polític assolit a partir de la Transició espanyola, va permetre desenvolupar polítiques lingüístiques per part de les administracions catalanes que, al costat de nombroses...

Continuar llegint...

Inicio Anterior 1 2 Següent Final