e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

04 de Juliol de 2015

"Telas de Vida"

Sóc dels pocs pares que es consideren afortunats de les escoles dels fills, tant en el cas de la meva filla com, especialment, en el cas del meu fill.

No només em refereixo a la qualitat de l'ensenyament sinó també a la qualitat humana. En el cas de l'escola del menut m'he vist envoltat de pares (hem de dir "de mares i pares" ?) amb els que "es pot parlar", que tenen conversa interessant i dels que, egoistament, aprenc moltes coses cada dia.
I així és com vaig descobrir Jiwar, una creació de l'Ahmed i la Mireia que ens acosta a Gràcia els creadors (plàstics, literaris, gràfics, filosòfics...) d'arreu del món, i els fa implicar-se amb la vida i la societat del nostre entorn, per fomentar l'intercanvi.

A través de Jiwar, una creadora canadenca afincada sovint, però no sempre, als Estats Units de Nord-amèrica, va decidir teixir un tapís, una mena de patchwork gegant, amb les peces de roba que li anés aportant tothom que volgués participar, amb la condició que havien de ser peces amb una història darrere. Una peça de roba que ha sobreviscut a un conflicte bèl•lic, o la peça habitual per fer l'activitat preferida... esdevenen una part d'una història.

 Tela de Vidas a l'Ajuntament de Barcelona-Gràcia

En el meu cas, hi ha els pantalons de la meva mare: els seus preferits, que es posava per a la majoria d'activitats del seu entorn d'amistats: excursions, passejos, alguna partida; apedaçats infinitament en cada estrip - i finalment abandonats quan va substituir els camins per una cadira de rodes. Una pantalons especials, perquè ens sabíem (com així va ser) pròxims al darrer desenllaç de la seva vida: aquests pantalons, oberts per arribar al "més enllà de" la superfície del tapís, van representar una emoció molt important en el moment que els vaig posar a les mans de l'artista; i, com la meva història, n'hi ha moltes més.

"Telas de Vida" és el títol del tapís i de l'exposició que l'acompanya (retrats de les persones que vam donar les robes, i textos amb les diferents històries). Un breu text en anglès i castellà (per part del seu marit, l'artista té diversos llaços culturals amb uns altres Estats Units, els de Mèxic) explica il•lusions i bells records d'infant, lluites de gènere en països on les dones no són persona, pobles arrasats per guerres, records i reivindicació de les persones ja absents...

• "Telas de Vida": En l'Ajuntament de Gràcia, fins al 15 de juliol.
• Jiwar Barcelona: http://jiwarbarcelona.com/ca/

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
591
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR