e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

06 d'Octubre de 2013

Em telefona la mare del meu fill per dir-me que demà a la tarda no el puc anar a buscar a l'escola, perquè el nen serà a l'enterrament del seu avi, i que s'hi va poder acomiadar abans de l'esdeveniment. Així m'assabento que el meu ex-sogre (de facto, i encara sogre de iure) és mort. I que no devia ser una cosa sobtada. 
 
M'estic referint a un gran geògraf català del segle XX, en Joan Rebagliato i Font. La millor referència ràpida que podeu trobar és en la conversa "El territori com a compromís del geògraf" de Joan Tort i Pere Cobarueda, que podeu llegir (i descarregar) aquí : http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000072/00000079.pdf 
 
De caràcter tranquil, agradable de tracte, però segur en l'hora de defensar les seves tesis, en les sobretaules havíem tractat aspectes d'història moderna i contemporània, i de la geopolítica actual. Algunes vegades m'havia fet anar al seu despatxet o la seva biblioteca per mirar algun dels infinits llibres, dels que ell en recordava cada detall. "Això que dius ho explica molt bé el professor Tal en el seu llibre Tal, anem que te'l deixo llegir..." tot i que sovint era impossible trobar el llibre, ja que la seva malaltia visual li impedia localitzar-lo en aquells prestatges infinits.
Però també he de dir que mai vaig poder tenir una conversa completa amb ell, com tampoc vaig poder tenir mai, obertament, una conversa amb els meus cunyats. El perquè el deu saber la seva filla, que primer amb excuses (és tard..., hauries de fer...) i després amb prohibicions expresses, sempre m'ho va impedir - igual com no sé res de lloc/hora de vetlla ni d'enterrament.

Dels seus articles i les converses a mitges, a part de la història (sovint amb el punt de partida de la geografia humana) hi ha la part de la geografia del nostre país. En Joan Rebagliato és un geògraf modern; no sabria dir-vos si "de la vella escola" o "de la nova escola" perquè recull el repte que li proposà Jaume Vicens i Vives (però no pot aprofundir-hi del tot, ja que és llavors quan comença a perdre la vista) i manté el bagatge de Pau Vila. Amb una memòria excepcional, capaç de recordar qualsevol petit detall, i una intel·ligència no menys excepcional, capaç de relacionar aquest petit detall amb qualsevol altre, les dificultats per poder continuar la recerca universitària no li van impedir de continuar la recerca a casa, amb tots els aparells (lupes, telelupes, llibres de veu) i l'ajuda de la seva esposa. Si en cerqueu publicacions, trobareu col·leccions de llibres, articles de revistes especialitzades i articles d'enciclopèdia escrits per ell. Directament o indirecta, la seva influència sobre els geògrafs moderns (els del segle XXI) és considerable. 

En el debat sobre la divisió territorial catalana sabem que hi ha tantes opinions com catalans. Les de Joan Rebagliato, però, estaven ben publicades i no difereixen tant d'altres propostes de final del segle XX. Es basen (com quasi totes les propostes publicades) encara en els estudis (actualitzats, per descomptat) de la ponència que va arribar a la divisió de 1936: demografia, comunicacions, mercat. En això, la meva proposta "per sistemes" (natura, hidrografia, urbanisme, economia, trànsits) hi xocava absolutament. Els articles moderns sobre aquesta manera d'encarar la qüestió territorial (no pas "dividir" ni "ordenar" sinó "organitzar-se") encara no li havien arribat gaire sovint, i no en tenia una opinió formada. Un altre mestre, aquest vingut des de l'enginyeria, n'Albert Serratosa, ja se'm queixava sovint de la dificultat que les idees prefixades per l'acadèmica causen sobre les propostes totalment diferents.

Es perd, doncs, una persona venerable. Amb inquietuds per aprendre contínuament, i per compartir (si més no, podia fer-ho fora de casa) el que havia après. El meu fill estarà ben orgullós del seu avi

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
985
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR