e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Setembre de 2015

 

En cas d'independència, pot quedar Catalunya fora de la Unió Europea ?

Després de tot el que s'ha dit, la resposta només por ser una: Objectivament, no:
Si Catalunya esdevé independent, i ha de "fer tractes" amb la UE, això voldrà dir que Espanya li ha reconegut la Independència - i en aquell moment, els termes d'independència estaran pactats.
Si Catalunya es queda fora de la UE, la Unió es queda sense un contribuent net. Si Catalunya es queda fora de la UE "perquè es tracta d'un tercer", llavors el deute espanyol (pels no-anomenats "rescats", per exemple) no tindrà res a veure amb Catalunya. Si Catalunya es queda fora de la UE "perquè no ha signat el Tractat de la UE", llavors Catalunya es pot quedar "fora" de molts altres tractats i convenis i el món, sense Catalunya, hi perd molt més del que guanyaria.

La resposta, però, podria ser una altra: Subjectivament, (en el sentit que hi ha un "subjecte" que pot influir en els esdeveniments) ens trobem que un dels actors en escena treu escuma d'odi per arreu - i ja des de fa temps. Espanya pot decidir "arruïnar la vida" a Catalunya i als catalans i impedir que Catalunya, el primer dia de la Independència, estigui dins de la UE; la millor i gairebé única manera que té per aconseguir-ho és que la mateixa Espanya "surti" de la UE. L'altra manera pot consistir en votar en contra dels acords que han de prendre's sempre per unanimitat, sempre que prèviament Espanya hagi reconegut la independència de Catalunya. En definitiva, Espanya pot convertir-se en un "soci incòmode" dintre de la UE (em diuen que Espanya "ja és" aquesta mena de soci incòmode, que els diplomàtics i governants europeus s'estan trobant massa sovint amb l'assetjament i les situacions desagradables dels representants espanyols... i que en comencen a estar farts, molt farts). Qui hi perd és Espanya, en tot cas. Catalunya pot sempre formar part de l'Espai Econòmic Europeu via l'Associació Europea de Lliure canvi (o mitjançant acords bilaterals amb la UE o conjunts de països de la UE, que Espanya estaria obligada a acceptar) i adherir-se també al tractat de Schengen. Com a europeista convençut, m'entristeix molt dir la frase següent: hi guanyaria més que no pas hi perdria, Catalunya dins de l'EFTA i fora de la UE, perquè podria exercir les seves pròpies polítiques en molts sectors "regulats" per directives UE - i el millor exemple d'això és Suïssa (de la que parlaria ara però us ho estalviaré fins un altre moment).


Hi haurà fronteres i aranzels ?

La part dels aranzels es respon en la pregunta anterior.
Pel que fa a les fronteres, és un assumpte estrictament espanyol. No van ser els britànics els que van tenir la reixa de Gibraltar tancada durant anys i anys per impedir la circulació, ni són els britànics els que, actualment, estableixen controls de guàrdia civil que col•lapsen les carreteretes de Gibraltar. No ha estat ningú altre que una vicepresidenta del parlament espanyol, qui ha proposat exigir el passaport als futurs catalans d'arrels de regions espanyoles, quan vagin (literalment) "a visitar els seus morts". No ha estat cap altre que membres del govern espanyol els que diuen que les famílies repartides entre Catalunya i Espanya no seran "cosins", ni "pares", ni res més que "estrangers". En tot cas, és Espanya qui pretén exigir passaport (i si mirem el passaport espanyol, indica que és un document emès en favor d'un "súbdit" per part d'un Estat que li "dóna permís" per viatjar fora del territori - mentre que els passaports de països civilitzats indiquen que es tracta d'un document emès en favor d'un "ciutadà" que es troba "sota la protecció" de l'Estat emissor). Catalunya no ha de donar permís als seus ciutadans: són lliures d'anar a on vulguin, i segur que seran molt feliços de poder-se abraçar amb els seus familiars, i d'homenatjar i recordar els seus morts. Espanya ho vol impedir ? quina amenaça més lletja, bruta, desagradable !


Si l'Aran es vol independitzar, ho permetríem ?

Sóc del parer que l'endemà de ser independents, cal signar una mena d'Acta de Devolució (en aquest cas sí que es tracta d'una autèntica devolució, no pas d'una "restitució" com es descrivia en el capítol anterior de blog). Que si hem de continuar junts, ha de ser en un tracte "de tu a tu" i que el nostre país ha d'anomenar-se "Catalunya i Aran" i "Aran e Catalonha" - i que, en tot cas, Catalunya "ha de tenir cura", com un "germà gran", de l'Aran, en allò que l'Aran necessiti i demani. Sense imposicions.

 

 

Col·lecció completa:
Independència (1) : http://blogs.e-noticies.com/alfons-civit/independencia_1.html
Independència (2) : http://blogs.e-noticies.com/alfons-civit/independencia_2.html
Independència (3) : http://blogs.e-noticies.com/alfons-civit/independencia_3.html
Independència (4) : http://blogs.e-noticies.com/alfons-civit/independencia_4.html 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
457
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR