e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 d'Octubre de 2013

Fa pocs anys un empresari anglosaxó, de nom John Proctor (curiosament em recorda algun personatge sinistre de “les Bruixes de Salem”), suposo que d'aquests que tenen la pell rosada, masteguen xiclet i porten barret texà, va comprar una bossa de fesols a Mèxic i els va sembrar en el seu ranxo nord-americà de Nou Mèxic.

Dels fesols que li van sortir de cada mongetera, en va separar els de determinada grandària i color, i els va tornar a sembrar, mentre que la resta els va llençar.

Quan tota la collita li va sortir igual, va agafar les seves mongetes, els va posar el nom de la seva esposa, i les va patentar, com si fossin resultat d'un invent transgènic: “Fesols grocs Enola, amb número de patent 5,894,079 dels Estats Units d’Amèrica”.

Passats uns anys, l'home es va dedicar a demandar qualsevol venedor o importador que no li pagués royalties pel fesol patentat, i va atribuir a Pod-Ners LLC el monopoli d’importació i exportació de fesols als Estats Units, des de 1999 fins que les queixes dels productors centreamericans van provocar la intervenció d'un organisme internacional i el 2008 la patent va ser anul·lada. (el cas complert és aquí: http://scholarship.law.duke.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1049&context=dltr )

En els informes aportats, els investigadors del Centro Internacional de Agricultura Tropical demostraven que el fesol patentat era "exactament" el phaseolis vulgaris, la mongeta seca de tota la vida, o de concretament dels últims 12.000 anys, dia més, dia menys.

Els tribunals van reconéixer la tasca de l'americà, d'haver triat els fesols més grocs, però no pas el dret de cobrar drets per haver patentat, ni molt menys inventat, quelcom que ja existia.

 

Fa uns anys, també, un empresari de Karlsruhe va registrar per 300€ els símbols de l'antiga República Democràtica Alemanya, i pretenia cobrar pel seu ús (posem per exemple, drets d’imatge pel seu ús en pel·lícules com "Goodbye Lenin", però també l’ús en publicacions històriques i en el mercat d'objectes, fins i tot els històrics). No se'n va parlar més: http://www.toytowngermany.com/lofi/index.php/t103905.html

 

Aviat en el món de les bufonades internacionals se sentirà a parlar, doncs, de phaseolis stellatus o de l' stellata vulgaris... oi?

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1718
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR