e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

10 de Gener de 2015

Creixerem ?

 "Carril bus-taxi, laborables de 8 a 22 hores". Però les nits i els festius és buit mentre tothom espera en l'embús del costat.

Per altres aspectes semblants, la pregunta és sempre: "sabeu llegir ?" i les cares d'ofès s'esvaeixen en la primera comprovació.

 

Llegir ?  Llegeixo una frase, no em feu dir de qui, que diu "que tinguis ulls no vol dir que sàpigues mirar". Que sàpigues idenntificar símbols i frases no vol dir que sàpigues (que vulguis saber) què signifiquen.

 

Parlem de "llista unitària", de llista de país. Algú, però, insisteix en dir-ne "llista única, de coalició".

Passa el temps, i es parla de les llistes sota un mateix lema-paraigua, i cadascuna amb les seves sigles, però "amb la possibilitat d'incorporar 'independents' en les llistes" o una llista "d'Artur Mas i 'independents'" que, segons sembla, és "una llista convergent".

El llenguatge traeix. Molt.

Des d'ERC només hi ha un esquema: sigles de partit i (allà en un raconet, anònimament) un seguit de "independents" que van SOTA les sigles de partit.

Aquest esquema és una lectura des de la "seva" realitat. Ara falta saber si és per no saber llegir, o per ganes expresses de manipular la realitat. "El missatge és responsabilitat de l'emissor", diuen els psicòlegs; potser el missatge enviat per Mas és incomprensible ? hi ha un munt de persones que l'han entès... però en canvi, el missatge que envia ERC és diferent, hi canvia les paraules, hi canvia el sentit de les  frases...

Sí, el mot "independents" traeix; vol dir clarament "aquest partit i aquestes sigles, aquell partit i aquelles sigles, i uns quants arreplegats que no tenen carnet de cap partit -potser perquè es van donar de baixa fa dos anys, potser perquè ens convé dir que són independents..."

 

La realitat d'una llista transversal, de país, és una altra: no és una llista "convergent" ni "amb independents", perquè potser del que es tracta és de fer "una llista de tots" i, en tot cas, potser hi haurà "alguna gent de (diversos) partits"

Ah, això sembla que no es vol llegir.

 

Fins i tot en Mas diu que renunciaria a presentar-se per facilitar l'acord.

És clar que això seria si hi ha una llista on hi participi tothom; en el cas que hi hagi diverses llistes, llavors ell s'hi presenta per encapçalar la "seva" llista (no pas la llista de CiU, que potser fins i tot pot arribar a presentar-se per la seva banda) igual que altres hi van per encapçalar les altres seves llistes, de les seves sigles.

Així, doncs, si Artur Mas es presenta a les eleccions és perquè ERC l'hi obliga. Perquè ERC tergiversa lectures, i dóna a entendre coses que no són; tergiversa per desqualificar una proposta, tergiversa per simular acords amb una proposta que ningú els ha presentat...en definitiva, actituds que recorden altres llocs i altres temps, patològicament perillosos per a la salut social.

ERC dinamita amb la seva actitud possibilitats com les que proposen López Tena, Carretero, i Vila d'Abadal. I la meva possibilitat també, és clar. Una llista de país, tots junts, amb personalitats de relleu, encapçalada per una persona reconeguda per tothom, i que deixi clar al món què és el que volem, de la mateixa manera que assoliria (els càlculs de D'Hondt en això serien cabdals) una gran majoria d'escons al Parlament - en una elecció no pas per aprpiar-se de les engrunes de la gestió autonòmica sinó per fer el pas definitiu a la declaració i l'exercici d'independència (i no hauria dit mai que escoltaria això del MHP ni del seu entorn).

 

I, definitivament, el bloqueig a una llista etiquetada volgudament de "convergent" (quan ni ho és, ni esperem que ho sigui) dóna la raó a Jordi Pujol quan deia que "per tallar una branca, es pot fer caure tot un arbre"; de la mateixa manera que, per enfonsar "la casta", alguns volen enfonsar qualsevol noció de catalanitat.

Sí, no pas per assolir el lideratge del país, sinó que per simplement enfonsar Mas i potser el partit que el va dur en llistes el 2012, aquí hi ha qui torpedina un país sencer, i posa en risc tot un procés. Senyalar en Mas com a culpable és tan infantil com trencar un vidre i senyalar la pedra... com si no l'hagués llençada ningú. I queixar-se que el vidre trencat no deixa parlar del programa, encara és més graciós... si el vidre el trenques tu.

 

Creixerem ?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
675
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR