e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Setembre del 2014

A 3 dies del seu 90 aniversari

 Avui és dimarts. Falten tres dies per al seu 90è aniversari.

No tenia cap relació amb la banca. Ni amb la reialesa. Vaja, no va posseir mai cap banc, ni va condonar deutes a cap partit polític, ni va trencar-se res caçant elefants. Ni tan sols no tenia diners a Suïssa.

A principi d'estiu li van diagnosticar un càncer. El metge, després d'unes instruccions breus "faci això i allò" va continuar amb un "i bona sort i bon estiu, que jo marxo de vacances" - i ja no se'n va saber res més. Els altres metges de la mateixa mútua no van respondre el telèfon: possiblement també havien marxat de vacances.

Van anar a la consulta de l'hospital públic. Allà van començar de nou les exploracions per tenir un diagnòstic, no servia el que portaven. Primer, un mes d'espera. Després, unes quantes proves d'aquelles molestes i...

Continuar llegint...

09 de Setembre del 2014

Votarem

 En el principi, existia el text articulat. I la resta de text no era important. Van dir els catalans "faci's l'Estatut de 2006" i a partir d'aquell moment, el Tribunal Constitucional va atorgar importància al preàmbul (aquell escrit per Rubert de Ventós, i allisat pel ribot de Guerra, que esmentava el terme "nació"). El tribunal Constitucional, des d'aquell moment, va descobrir que el preàmbut de la Constitució Dels Estats Units d'Amèrica era important. Va descobrir que el preàmbul de la Constitució Francesa era important. I va començar a collar l'Estatut de 2006 a partir de dir què podia i què no podia dir el seu preàmbul, abans d'atacar-ne l'articulat.

L'Estatut de 2006 també es coneix com "llei orgànica 6/2006" i és, per tant, una llei important de l'estat espanyol. Que s'incompleix sempre que al govern espanyol li interessa...

Continuar llegint...

08 de Setembre del 2014

Pares i Mares

 L'altre dia la meva filla va acabar unes colònies especials, que combinaven l'aprenentatge d'idiomes i l'aprenentatge d'arts. 

El responsable de les colònies va felicitar-se per com havia anat tot, i va anunciar que per a l'estiu vinent aquestes colònies ocuparan una franja d'agenda "norma", ja que l'experiència ha estat molt positiva.

També va agrair la figura dels pares que hem matriculat els nostres fills en aquestes colònies.

Concretament, la figura del "pare". Del "pare" que busca les colònies. Del "pare" que hi matricula la criatura. Del "pare" que s'ha preocupat que la criatura desenvolupi estudis artístics durant el curs, i li paga no només els estudis sinó també unes eines. El "pare" això i el "pare" allò.

Jo més aviat sóc dels que es queixen sovint de la figura del...

Continuar llegint...

18 d'Agost del 2014

Desaedificando Magino

 Un dels acords de recerca del Departament d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili el tenim amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica. I és així com en una de les reunions del Centre de Recerca Integral del Territori vam estar comentant la catalogació dels diversos ponts de la Demarcació de Tarragona - i, en especial, un anomenat "Pont Romà" situat al Pont d'Armentera.

Sembla que aquest pont formava part d'un aqüeducte romà, vinculat amb la ciutat de Tarragona i amb l'emperador August. La història, més o menys, és la següent:

...

Continuar llegint...

16 d'Octubre del 2013

Estelada amb Phaseolis Vulgaris (Fesol comú)

Fa pocs anys un empresari anglosaxó, de nom John Proctor (curiosament em recorda algun personatge sinistre de “les Bruixes de Salem”), suposo que d'aquests que tenen la pell rosada, masteguen xiclet i porten barret texà, va comprar una bossa de fesols a Mèxic i els va sembrar en el seu ranxo nord-americà de Nou Mèxic.

Dels fesols que li van sortir de cada mongetera, en va separar els de determinada grandària i color, i els va tornar a sembrar, mentre que la resta els va llençar.

Quan tota la collita li va sortir igual, va agafar les seves mongetes, els va posar el nom de la seva esposa, i les va patentar, com si fossin resultat d'un invent transgènic: “Fesols grocs Enola, amb número...

Continuar llegint...

06 d'Octubre del 2013

Memòria de Joan Rebagliato i Font (1927-2013)

Em telefona la mare del meu fill per dir-me que demà a la tarda no el puc anar a buscar a l'escola, perquè el nen serà a l'enterrament del seu avi, i que s'hi va poder acomiadar abans de l'esdeveniment. Així m'assabento que el meu ex-sogre (de facto, i encara sogre de iure) és mort. I que no devia ser una cosa sobtada.  M'estic referint a un gran geògraf català del segle XX, en Joan Rebagliato i Font. La millor referència ràpida que podeu trobar és en la conversa "El territori com a compromís del geògraf" de Joan Tort i Pere Cobarueda, que podeu llegir (i descarregar) aquí : http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000072/00000079.pdf  De caràcter tranquil, agradable de tracte, però segur en l'hora de defensar les seves tesis, en les...

Continuar llegint...

18 d'Abril del 2013

Catal... què ?

Aquell vespre, quan tornava cap a casa, somiant en el que faria més endavant, un veí la va violar. La va apallissar i li va dir, prepotent "si dius res, la meva família vindrà a buscar-te i us matarem a tota la teva família". Va callar.


Passat un temps, la noia va començar treballar en un lloc força bo. Aquell veí la va anar a veure... "si no em dónes part del teu sou, comentaré a les teves companyes de feina que...". Li va donar part del sou.


Així, lentament, va acabar prostuint-se. El veí li feia de macarró,és clar. No era la vida que ella havia desitjat, això no era el seu projecte de vida. Ara, però, havia perdut contacte amb les amistats, fins i tot amb la pròpia família. Feia carreteres de la xarxa autonòmica, i en algun moment li va passar pel cap escapar-se amb algun "client" internacional,...

Continuar llegint...

31 de Gener del 2013

Kubark i els catalans

Des de la seva publicació al Baltimore Sun, diversos articles i llibres han explicat detalls i opinions del que s'anomena Kubark, el mètode d'interrogatori emprat per la CIA durant la guerra freda.
Un dels aspectes que més sobta és la descripció freda sobre el que es pot considerar tortura, i el que s'hi considera realment. La violència psíquica, per exemple, no té grau de mètode violent en la majoria de països "torturadors i democràtics"
Podem resumir el mètode de tortura psíquica amb aquella manera de fer en la qual es vol destruir la integritat de la víctima, mitjançant ella mateixa. El torturador col·loca, immobilitzada, la víctima, en una caixa: una estada molt llarga en aquesta caixa, sense poder-se moure, comporta dolors que la víctima pot evitar si accedeix al que li demana el torturador. El torturador juga amb les creences de la...

Continuar llegint...

07 de Desembre del 2012

10 de desembre

Al llarg del temps, hi ha una sèrie de personatges quasi anònims que han aconseguit aportar a la Història, i al conjunt de la Humanitat, una feina important. Seria el cas d'aquell vailet frisós per estudiar i per entendre el món que l'envoltava, en Paul Otlet que, associat amb el prestigiós jurista Henri LaFontaine, van crear les estructures suficients per promoure la pau i el coneixement al planeta. Però és d'una altra persona, en John Peters Humphrey, qui va liderar la comissió encarregada de la redacció del text fonamental de la Humanitat.

Al llarg de diversos segles, podem dir des de les primeres obres dels filòsofs i dels predicadors, ha existit una preocupació més o menys gran per les persones. Si ens fixem en les Constitucions catalanes, ja inclouen un concepte de "drets civils" que també serà important en la Bill of Rights anglesa, en la...

Continuar llegint...

21 de Novembre del 2012

Fugim, ben aviat

Durant aquesta campanya electoral he anat veient les actituds de les diverses candidatures.No ho he vist de manera imparcial, ja que sóc candidat d'una de les llistes. He participat també en l'elaboració del programa i també he "espiat" alguns dels candidats de la competència.
Hi ha unes coses que tinc clares: • la part de programa electoral de la que m'he responsabilitzat és una necessitat vital per a l'avenç econòmic, social i ambiental del nostre país, per al conjunt de la ciutadania• hi ha algunes propostes interessants en les candidatures independentistes, sobiranistes... i no en trobo en les candidatures unionistesContinuar llegint...