e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

18 de Setembre del 2015

independència (2)

 

En cas d'independència, pot quedar Catalunya fora de la Unió Europea ?

Després de tot el que s'ha dit, la resposta només por ser una: Objectivament, no:
Si Catalunya esdevé independent, i ha de "fer tractes" amb la UE, això voldrà dir que Espanya li ha reconegut la Independència - i en aquell moment, els termes d'independència estaran pactats.
Si Catalunya es queda fora de la UE, la Unió es queda sense un contribuent net. Si Catalunya es queda fora de la UE "perquè es tracta d'un tercer", llavors el deute espanyol (pels no-anomenats "rescats", per exemple) no tindrà res a veure amb Catalunya. Si Catalunya es queda fora de la UE "perquè no ha signat el Tractat de la UE", llavors Catalunya es pot quedar "fora" de molts altres tractats i convenis i el món, sense Catalunya, hi perd molt més del que...

Continuar llegint...

17 de Setembre del 2015

Independència (1)

 

Secessió ?

Perquè hi hagi una secessió, s'ha d'escindir un "un", i no és el cas. La pròpia constitució espanyola, i els propis documents històrics demostren que la unitat d'Espanya és falsa, que s'ha basat en l'absorció i assimilació de diversos territoris com si fossin, quan no ho són pas, "merindades" de Castella

Devolució ?

Una devolució s'efectua a partir del moment que es retorna a un subjecte allò que aquell subjecte ha aportat més o menys de bon grat. Tampoc no és el cas.

Restitució !

La restitució és l'acte de tornar a un subjecte allò que se li ha pres. En el cas de Catalunya, doncs, la Independència és la restitució a Catalunya i als Catalans de les seves...

Continuar llegint...

15 de Setembre del 2015

Welcome refugees

La meva abuela va venir a Barcelona, des de Cartagena, a fer de minyona del general Berenguer. Va venir a cercar unes possibilitats que a la seva terra no tenia. El meu abuelo va venir a Barcelona a fer la mili (i la va fer a casa del general Berenguer, per això va conèixer l'abuela) i va tornar al Puerto de Mazarrón provisionalment - va tornar a venir a Barcelona per estar amb la meva abuela - però també durant un temps, els meus bisabuelos van estar excavant i formant els túnels del metro de la ciutat. El meu abuelo va passar de descarregar vaixells al port murcià, a construir càmeres fotogràfiques i receptors de ràdio a Barcelona. Durant i després de la guerra, la casa dels meus abuelos es va convertir en una mena d'hotel immens on hi anava a parar tothom que podia perillar sota les bombes o qui s'havia quedat sense casa o...

Continuar llegint...

04 de Juliol del 2015

"Telas de Vida"

Sóc dels pocs pares que es consideren afortunats de les escoles dels fills, tant en el cas de la meva filla com, especialment, en el cas del meu fill.

No només em refereixo a la qualitat de l'ensenyament sinó també a la qualitat humana. En el cas de l'escola del menut m'he vist envoltat de pares (hem de dir "de mares i pares" ?) amb els que "es pot parlar", que tenen conversa interessant i dels que, egoistament, aprenc moltes coses cada dia.
I així és com vaig descobrir Jiwar, una creació de l'Ahmed i la Mireia que ens acosta a Gràcia els creadors (plàstics, literaris, gràfics, filosòfics...) d'arreu del món, i els fa implicar-se amb la vida i la societat del nostre entorn, per fomentar l'intercanvi.

A través de Jiwar, una creadora canadenca afincada sovint, però no sempre, als Estats Units de Nord-amèrica, va decidir teixir un tapís,...

Continuar llegint...

17 de Juny del 2015

Actualitat política

 Després d'haver estat candidat de SI a les eleccions de fa gairebé cinc anys, i les de fa quatre anys, i després d'un distanciament de tot durant els següents anys, actualment porto mesos desconnectat absolutament del món de la Polis. Enllestir la tesina, intentar trobar clients, endreçar la casa, i atendre els fills (i, fins fa poc, la mare) han estat una prioritat més important, sobre tot davant d'un conjunt d'incerteses, despropòsits, cercles viciosos i altres característiques del món independentista o més ben dit del pseudoindependentista...


Al llarg d'aquest temps m'he pres les coses amb distància i, com deia un conegut, "el mejor balcón y ponerse a mirar" - el que altres coneguts anomenen "crispetes !"


No tinc comentaris per fer, doncs, de les eleccions municipals. Ni de les votacions d'UDC. Ni del trencament de CiU. Ni de la...

Continuar llegint...

31 de Març del 2015

Una Millor Barcelona

Una experiència d'avui, una de divendres passat i una de fa dos anys, em fan pensar en les hores que invertim en patir els tràmits municipals, i en la quantitat de maldecaps i angoixes que ens comporten.


Després de la victòria sandinista, una de les primeres proclames que es va fer va ser "No convocarem eleccions !". 
I tothom ho va celebrar amb alegria.
Per què ? Perquè en totes les eleccions anteriors, durant dècades i dècades, s'havia produït tupinada.

Si ara em proposessin "Si guanyem l'alcaldia, despatxarem tots els arquitectes municipals !"... els donaria mig vot. Si em diguessin "a més, farem fora tots els funcionaris !"... els donaria el meu vot sencer.

Per què ? Molt senzill: perquè estic cremat.

Perquè per tallar un pi, a instàncies del municipi, ha calgut primer la presència d'un tècnic de...

Continuar llegint...

27 de Març del 2015

Dia d'aniversari

 

La meva mare arriba avui als seus 90 anys. Fa tres setmanes ho hauríem considerat impossible. A no tenir el cap gens clar (no ha recordat mai els noms dels néts, ni quan van néixer, la primera ja fa 12 anys - i vaig considerar que no calia portar-la a votar, fa cinc anys ja, perquè no sabia què volia dir que jo fos candidat), hi havíem d'afegir problemes circulatoris a les cames (de sempre malament, el fet de portar cinc anys en cadira de rodes amb una fractura no soldada li ha accentuat el problema), que es van agreujar amb els anticoagulants que li van administrar.
Fa tres setmanes la meva mare entrava a Urgències amb un blau gegant a la cuixa, un altre al colze, un d'immens a la panxa i un de petit al cap: s'estava dessagnant, per dins, i, amb nerviosisme, un metge només va arribar a dir-me "és greu".
L'entrada va ser dura: mig desorientada, i amb el seu rellotge biològic fet...

Continuar llegint...

26 de Gener del 2015

Dalí desconegut

[ El text present forma part d'una recerca més extensa sobre altres aspectes - es basa en diverses publicacions i informacions elaborades per investigadors vinculats als centres de recerca especialitzats en Dalí, però es troben fora del circuit del gran públic. La idea és: més enllà de la pintura, què ens vol dir realment el pintor, en cada obra ? ]

Una de les dèries més desconegudes de Salvador Dalí, i probablement allò que dóna un sentit diferencial a la seva obra, és la seva inquietud científica, i la seva capacitat per discutir amb els grans científics de meitat del segle XX. No podem entendre algunes peces de la seva obra de cap altra manera, sinó com un intent de voler expressar d'una manera que ell considerava més pròxima a la gent, les teories de la relativitat; quan Dalí diu que el centre de l'Univers és l'estació de...

Continuar llegint...

10 de Gener del 2015

Creixerem ?

 "Carril bus-taxi, laborables de 8 a 22 hores". Però les nits i els festius és buit mentre tothom espera en l'embús del costat.

Per altres aspectes semblants, la pregunta és sempre: "sabeu llegir ?" i les cares d'ofès s'esvaeixen en la primera comprovació.

 

Continuar llegint...

19 d'Octubre del 2014

9N + "llista unitària"

Abans de començar, crec que em pertoca fer un advertiment previ: si algú no sap llegir (no em refereixo a concatenar fonemes sinó a copsar el significat de les coses), si algú pateix paranoies, si algú té una imaginació desbordant i malpensada, si algú té costum de culpar els altres dels seus propis errors, no cal que continuï llegint - ens farà un favor a tots.

Situem-nos: som a tres setmanes del 9 de novembre. El 9 de novembre ens esperen unes urnes i unes paperetes, amb l'objectiu que expliquem quin és el nostre desig de futur polític del nostre país (o no-país, segons qui). Diguem-li referèndum, diguem-li consulta, diguem-li jornada de participació.

Perquè la nostra opinió sigui...

Continuar llegint...