e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Desembre de 2012

10 de desembre

Al llarg del temps, hi ha una sèrie de personatges quasi anònims que han aconseguit aportar a la Història, i al conjunt de la Humanitat, una feina important. Seria el cas d'aquell vailet frisós per estudiar i per entendre el món que l'envoltava, en Paul Otlet que, associat amb el prestigiós jurista Henri LaFontaine, van crear les estructures suficients per promoure la pau i el coneixement al planeta. Però és d'una altra persona, en John Peters Humphrey, qui va liderar la comissió encarregada de la redacció del text fonamental de la Humanitat.

Al llarg de diversos segles, podem dir des de les primeres obres dels filòsofs i dels predicadors, ha existit una preocupació més o menys gran per les persones. Si ens fixem en les Constitucions catalanes, ja inclouen un concepte de "drets civils" que també serà important en la Bill of Rights anglesa, en la Constitució nord-americana i en la francesa. El segle XIX presenta, després de la convulsió de la revolució francesa (amb la successiva actualització de la Declaració dels drets de l'Home i del Ciutadà) i el que un dels meus constitucionalistes preferits explica "en Napoleó va promoure i escampar els drets civils a cop de baioneta per tot Europa", l'inici de les legislacions occidentals modernes i, per extensió imperial, de les legislacions modernes de tot el món. Fins i tot el Codi Napoleònic influeix en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans, de la que parlarem dos paràgrafs més avall.

I és així com en la guerra franco-prussiana apareix la participació de la Creu Roja i els alemanys duen una targeteta que explica quins són els drets dels presoners i dels ferits. És així que s'articulen la Lliga de les Nacions per una banda i la Societat de Nacions per una altra, i com els Estats Units d'Amèrica fan referència continuada a la seva carta magna per participar activament en la política planetària, tot al·legant la protecció dels drets i llibertats de les persones i la democràcia. És d'aquesta manera també que sorgeix, per preservar la producció cultural de tot el món, la Biblioteca del Congrés nord-americà, i que apareix el Mundaneum per respondre les preguntes de qualsevol cosa (una mena de Google gegant fet amb fitxes de cartolina i dossiers de paper). I les classificacions Dewey i la Decimal Universal.

No sé què és el que aquests aspectes (l'acumulació/preservació de la cultura per una banda i la promoció dels drets de les persones per una altra) tenen en comú. Durant anys, i encara totalment aliè a tot el que he escrit des de l'encapçalament fins aquí, vaig acumular en fitxes, sobres, caixes, infinitat de dades sobre qualsevol tema, correctament classificades, i que servien quan alguna amistat desitjava "conèixer més" en la seva recerca o en la preparació d'una activitat. Quan, després d'un divorci, per necessitats d'espai, i amb l'arribada dels cercadors en xarxa, vaig haver d'eliminar la majoria del material, vaig haver d'enviar al contenidor blau unes tres tones de retalls de diari, catàlegs, fullets, llibrets i similars, perfectament classificats i agrupats. I això em va produir una certa angoixa, com la sensació d'haver "matat" alguna informació que mereixia sobreviure per la posteritat en un univers cada vegada més transitori. Remarco aquí que en la paret de l'habitació on hi havia tot aquest material, existia un pòster amb la Declaració Universal dels Drets Humans. I ho remarco perquè aquest "petit detall" ha estat comú amb altres amistats que han tingut preocupacions documentalistes, igual que els exemples més importants que he esmentat al principi.

Una cosa porta a l'altra, suposo. El gust per conèixer acaba topant amb la descoberta de les condicions humanes. I el desig d'un desenvolupament integral de l'ésser humà arriba a adreçar-nos al seu enriquiment intel·lectual, que al capdavall és el que ens diferencia de la majoria d'animals -i dic "la majoria" i no pas "de la resta".

Escric aquesta entrada de blog el dia 7 de desembre, divendres. Dilluns vinent serà dia 10, i celebrarem el 64è aniversari de l'adopció de la Declaració Universal dels Drets Humans per part de l'Assemblea general de l'ONU amb 48 vots a favor i, encara que sembli impossible, 8 abstencions. Una declaració nascuda per aclarir els conceptes de la Carta de les Nacions Unides. A part de la comissió liderada per Humphrey, també cal destacar l'estructuració feta per Cassin. Un punt d'inici per a la Carta Universal dels Drets Humans, que ha esdevingut llei internacional.


Dilluns, doncs, algú farà algun acte institucional que passarà desapercebut. Pel carrer, anirem d'un lloc a un altre sense saber que és un dia important. I en algun lloc, moltes persones es trobaran, encara, sotmeses a crueltats diverses. "ningú no pot ésser sotmès a penes o tractes cruels, inhumans, o degradants", diu un dels articles, el meu preferit perquè és també el que trobo més a faltar a les notícies, al carrer, fins i tot de vegades a casa. Al Metro, mirarem les cares. Algú tindrà l'esguard trist, aquella dona acaba de perdre un habitatge o la feina de manera injusta, o aquell home està a punt de triar una sortida fatal per escapar del maltractaments psicològics de la seva esposa i, de pas, escapar de tot el món que l'envolta. En algun lloc com Papua Occidental, el Tibet, molts paisatges asiàtics, africans, americans -i també europeus!- un poble, una comunitat, veu com l'anihilació de la seva identitat i de la seva cultura estén més el seu mantell. Serà 10 de desembre i tothom pensarà que és un dia com qualsevol altre.

Un penúltim apunt: la Constitució espanyola inclou, com a una de les fonts del Dret, la Declaració Universal dels Drets Humans. L'Estat espanyol, com a membre de l'Organització de les Nacions Unides, està compromesa a respectar i aplicar la Carta Internacional dels Drets Humans. En ambdós casos, "per damunt" de l'ordenament constitucional. Diríem el mateix pel que respecta a la carta europea, als drets fonamentals dels ciutadans d'Europa, i als Tractats de la Unió Europea.

I un últim apunt: recordar que aquesta Declaració Universal dels Drets Humans conté expressions com "Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets"; "Tothom té tots els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració, sense cap distinció de raça, color, sexe, llengua, religió, opinió política o de qualsevol altra mena, origen nacional o social, fortuna, naixement o altra condició. A més, no es farà cap distinció basada en l'estatut polític, jurídic o internacional del país o del territori al qual pertanyi una persona, tant si és independent com si està sota administració fiduciària, si no és autònom, o està sota qualsevol altra limitació de sobirania"; "Ningú no serà sotmès a tortures ni a penes o tractes cruels, inhumans o degradants"; "Tots tenen dret a igual protecció contra qualsevol discriminació que violi aquesta Declaració i contra qualsevol incitació a una tal discriminació"; "Tota persona, com a membre de la societat, té dret a la seguretat social i a obtenir, mitjançant l'esforç nacional i la cooperació internacional, segons l'organització i els recursos de cada país, la satisfacció dels drets econòmics, socials i culturals indispensables per a la seva dignitat i el lliure desenvolupament de la seva personalitat"

(Visiteu http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?LangID=cln per poder-ne llegir la Declaració completa)

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
991
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR