e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 d'Octubre del 2010

Què vol dir avui el canvi a Catalunya?

CiU enceta la campanya preelectoral sota la marca del canvi. Hi ha moments en la història en què el canvi és l’esperança. A l’Espanya de 1982, el canvi era superar del tot el franquisme, passar full al cop d’estat del 23-F ( Javier Cercas acaba de guanyar el premi de narrativa amb Anatomia de un instante), començar l’alternança política i obrir pas a les esquerres en el govern de l’Estat.
 
Ara torna ser un temps d’esperança. Per força. Per necessitat. Hi ha canvis de govern arreu del món. La crisi de llarga durada escombra governs i formula alternatives. Els governs socialistes de Catalunya (tripartit) i Espanya no tenen bons pronòstics, cosa que no vol dir que hagin de caure necessàriament.
 
Els canvis de govern han d’anar acompanyats de canvis de polítiques, també perquè no hi ha més remei, si es vol...

Continuar llegint...

21 de Maig del 2010

Les preocupacions dels catalans i la política

D’uns mesos ençà, les principals preocupacions dels catalans són l’atur i la precarietat laboral, el funcionament de l’economia i la insatisfacció amb la política. També la immigració.

El més angoixant és l’atur. La taxa d’atur a Catalunya s’acosta al 18% segons l’EPA del primer trimestre d’enguany, amb un detall especialment greu: la taxa de 16 a 19 anys passa del 63%. En el mes d’abril, mentre a Espanya i Catalunya va baixar el nombre d’aturats per primera vegada en nou mesos, Lleida és la única demarcació catalana en què l'atur va tornar a pujar. Hi ha quasi 30.000 persones aturades, un 20% més que fa un any.

L’estadística és la part més freda de tot plegat. L’atur és un drama per qui el pateix, per a la seva família i per al conjunt de la societat. Preocupa...

Continuar llegint...

19 d'Abril del 2010

El 25A també és pedagogia

Aquest 25 d’abril es realitzarà una nova onada de consultes per la independència al nostre país. Dissabte participàvem en una taula rodona tres alcaldes que la Seu ha tingut en democràcia i tots coincidiem en destacar l’alt valor pedagògic de la consulta.
 
En primer lloc, perquè no hi ha res més democràtic que el fet que els ciutadans poguem expressar-nos lliurement a favor o en contra sobre qüestions de país i, per tant, practicar i reivindicar el dret a decidir. Segonament, perquè la qüestió plantejada ens aboca a tots plegats a pensar quin país volem, quin país podem i quin país tenim.
 
En un moment de crisi econòmica algú podria pensar que la pregunta d’aquest diumenge s’allunya de la crua realitat del dia a dia, però sóc dels que pensa que les dues coses ténen molta...

Continuar llegint...

11 de Març del 2010

8 de març: Dia internacional de què?

El 8 de març se celebra el dia internacional de la dona treballadora. Val a dir que per a mi dona i treballadora són conceptes redundants perquè, malgrat no haver estat plenament introduïda al mercat de treball fins fa poques dècades, la feina que han fet les dones al nostre país des de generacions ancestrals ha estat fonamental per construir una societat sòlida.

Els orígens d’aquesta commemoració no són del tot detallats però sembla que podrien tenir relació amb l’incendi d’una fàbrica de Nova York el 1908 i on van morir més de 100 dones que estaven fent una vaga per reivindicar millores laborals. Hi ha qui ho situa al 8 de març de 1917 a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d’aliments) de les dones russes.

Sigui com sigui, és evident que aquesta jornada tenia i té un component reivindicatiu per...

Continuar llegint...

05 de Febrer del 2010

La lliçó d'Horta de Sant Joan

Recordo el silenci eixordador que tant em va colpir durant l’enterrament a la Pobla de Segur d’un dels bombers morts a l’incendi d’Horta de Sant Joan. No coneixia personalment al Jordi, ni a cap dels seus companys del GRAF de Lleida que van perdre la vida lluitant contra el foc al sud del nostre país durant l’estiu passat. Vaig anar al funeral, com tots els que érem allà, per mostrar el recolzament silenciós a les famílies dels difunts i també l’agraïment a les víctimes i a tot el cos de bombers de la Generalitat. La vida humana és un tema tan seriós que mereix que qualsevol aproximació als fets d’Horta de Sant Joan es faci amb el màxim de rigor i de respecte. Però és precisament pel fatídic desenllaç que convé analitzar els fets fins al darrer detall i treure’n conclusions.
 


Fa uns dies es...

Continuar llegint...

25 d'Octubre del 2009

I els ajuntaments? ja s'ho faran...

Aquestes darreres setmanes s’han confirmat un parell d’anuncis que suposen molt males notícies per als ajuntaments del nostre país: per una banda, l’augment de 2 punts en l’IVA a partir del juliol del 2010 i, per l’altra, la confirmació per part del Govern espanyol que rebaixarà un 10% les transferències corrents que envia cada any als ajuntaments.
 
En una situació de crisi en tota regla, no només són les famílies i les empreses qui noten l’embat de la situació econòmica, sinó que els ajuntaments també ho patim d’una forma especial. Un sistema de finançament local insuficient i una disminució importantíssima dels ingressos, sobretot per l’aturada de la construcció, combinat amb una necessitat de mantenir i potenciar els serveis municipals per donar...

Continuar llegint...

20 de Setembre del 2009

CiU força la Generalitat a combatre l'atur juvenil

CiU força la Generalitat a combatre l'atur juvenil
 
En un moment en què les dades d'atur juvenil al nostre país ratllen l'escàndol (36%), arriba l'Acord per l'Ocupació Juvenil a Catalunya (AOJC), impulsat per la Generalitat i signat per sidicats i patronal. Evidentment, és una bona notícia que existeixi una estratègia pactada per a fer front als problemes laborals dels joves del nostre país, però malauradament és una estratègia que arriba tard i ha hagut de ser forçada per CiU des del Parlament de Catalunya, amb una proposta de la federació votada i aprovada al més de juny. 
 


El precedent de l'AOJC era el Pacte Nacional d'Ocupació Juvenil que el Govern de Convergència i Unió va signar amb patronals i sindicats (per cert, algun més dels que apareixen en aquest darrer pacte) per establir...

Continuar llegint...