e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 de Maig de 2009

Escola de qualitat per a la llibertat

Educar és una inversió. Però és interessant examinar aquesta afirmació perquè sovint, quan es parla d'inversió educativa, es pensa en l'increment del rendiment econòmic, i per tant es considera la política educativa com un element més de la política econòmica general.

Sens dubte que l'educació serveix a un objectiu econòmic. Això no es discuteix, i fa molt temps que hi estem tots d'acord. Al segle XIX, als Estats Units, l'ensenyament i el transport, junt amb el bon govern, eren els primers i sovint els únics temes de tot discurs que tracés els elements bàsics del progrés econòmic. I si bé fins avui, a països com el nostre, la indústria de producció en sèrie s'ha pogut servir de treballadors quasi analfabets i així ha donat feina a unes quantes generacions d'obrers, en aquest moment aquesta indústria es trasllada a d'altres llocs del món i a casa nostra els sectors que poden extendre's requereixen, per fer-ho, de mà d'obra instruïda i adaptable.

Però si bé la contribució de l'educació a l'economia és el que més se sol subratllar, com a societat no podem acceptar que l'ensenyament estigui fonamentalment al servei de l'economia. L'educació té funcions polítiques i socials molt més àmplies, i també una justificació més profunda.

En primer lloc, totes les persones han de tenir la possibilitat d'ascens social, d'escapar de determinades situacions de nivells inferiors per accedir als superiors. Per a aquesta ascenció, l'educació és l'agent decisiu. Només l'educació permet progressar en aquest sentit, i això és el que fa que defensem, des de l'òptica de l'esquerra, que la millor educació hauria de ser pels qui ocupen les pitjors posicions socials, en tant que són els que més necessiten els mitjans per canviar.

Una altra funció vital que presta l'educació és que fa possible, i essencial, la democràcia. Un electorat ben informat i al corrent dels problemes i decisions no delegarà completament el poder a l'estat o a la burocràcia, i és menys susceptible de recolzar qualsevol calamitat fonamentalista o extrema. Una ciutadania educada, amb veu i inquietuds polítiques, difícilment se sotmetrà o cedirà la seva capacitat de decisió a cap messies redemptor.

I finalment, i més que res, l'educació serveix per eixamplar la vida i gaudir-ne. Al llarg de la història, els que han tingut possibilitat d'accedir a una bona educació no han dubtat mai de la seva situació de privilegi: han accedit, a través de l'aprenentatge, al gaudi de les arts, de la ciència, a la comprensió de l'escena mundial... Antigament -i hi ha qui encara ho veu així- es donava per fet que els descendents dels privilegiats social i econòmicament havien de tenir accés a una educació millor. El cost el justifica la vida amb més amplitud de mires que se n'obté.

Cal posar a disposició de tothom, doncs, la millor educació possible com un element per a una vida millor, en el sentit profund. Per a això calen recursos públics per mantenir un sistema educatiu fort per a tots els ciutadans. Arribar al 6% del PIB, tal com farà possible la iniciativa parlamentària d'Esquerra, és una manera d'aconseguir-lo. Cal possibilitar també la iniciativa educativa privada com a expressió de la societat lliure, però cap escola del nostre sistema ha de ser projectada per otorgar més possibilitats educatives als que estiguin en condicions de pagar. La Llei d'Educació de Catalunya és el camí cap a l'escola de qualitat per a la llibertat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3135
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR