e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 d'Abril de 2009

A Granollers un programa de l'Hospital General educa els infants, a través de l'escola, en hàbits saludables d'alimentació. L'objectiu és reduir el sobrepès infantil i sembla que té un cert èxit: diu que les criatures sotmeses a l'experiment, per dir-ho així, es tornen obeses, a la llarga, en un percentatge sensiblement inferior als seus companys que la campen sense la tutel·lamèdico-educativa que té lloc a l'escola.

La cosa consisteix en ensenyar els nens i nenes, per exemple, que val més beure aigua que cola, per dinar. Així, els alumnes-fills arriben a casa i expliquen als seus pares el què fa el cas, de manera que aconsegueixen canviar els hàbits de les famílies i encaminar-les saludablement.

Prou senzill, oi? Les qüestions interessants que planteja aquest mètode -amb independència dels resultats, que són lloables- són al voltant de la tasca educativa en general, i en particular dels actors que l'han d'exercir. L'experiència de Granollers és un bon pretext per començar-ne a parlar (només començar, no acabaríem pas aviat). Així, per exemple, ens podríem començar demanant quanta gràcia té que els fills eduquin els pares. Worthword va dir, en una cita cèlebre, "the child is the father of the man", el nen és el pare de l'home. Aquesta frase, d'una profunditat filosòfica que la fa digna de ser considerada des de molts punts de vista, té, en el cas dels nens que ensenyen hàbits als pares, una significació tan literal que fa feredat. Però les qüestions veritablement interessants són les que se'ns plantegen a continuació, quan ja ens hem adonat que, en efecte, en aquest cas literalment els fills són els que eduquen. Perquè llavors ens veiem obligats a demanar-nos per què s'inverteix la situació i no són els pares que eduquen els fills. Que potser no ho saben, que la cola a l'hora de dinar no és precisament el més adequat que poden oferir als seus plançons? Pot ser que, sabent-ho, ho ignorin conscientment? En aquest cas, per quins motius? Desídia? Si es tracta de desídia, hem de parlar d'irresponsabilitat? I, si no ho saben, podem parlar d'irresponsabilitat, també?

Tot plegat per rumiar-hi, sobretot tenint en compte que a escola, entre altres coses, també s'hi han d'ensenyar matemàtiques...


Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3562
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR