e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 d'Octubre de 2011

Una entrevista amb cua

 

Tot i que d'ençà la seva emissió han passat coses molt importants, a Espanya i al món,  no vull deixar de referir-me al programa d'Albert Om dedicat a Gerard Quintana perquè permet una reflexió relacionada amb  la llibertat, la responsabilitat i la banalitat. El reportatge deixava clar que Gerard Quintana usa la llengua castellana a l'hora de parlar amb els seus fills, fonamentalment, perquè aquesta és la llengua de la mare -és a dir, de la companya d'en Gerard--. Coneguda aquesta situació, des  de les xarxes socials, furiosos radicals anatemitzaven Quintana i el titllaven de quasi tot. Primera reflexió: ningú no té dret a ficar-se en els usos i costums familiars mentre aquests no atemptin contra la integritat dels seus integrants i respectin les lleis pròpies del país.  Però, a més, el catalanisme s'ha nodrit també, de castellanoparlants, entre altres raons, perquè aquest és un país bilingüe; i bilingües han estat, afortunadament,  moltes parelles amb fills.

Però, a més, molts d'aquests puritans que han atacat Gerard Quintana ho han fet des de l'anonimat que proporcionen les xarxes socials. Fins a l'arribada d'Internet,  el recurs a l'anonimat per adreçar-se als mitjans de comunicació només l'utilitzaven els delinqüents i els xantatgistes. Això, entre el públic. Entre els professionals, resultava senzillament inimaginable, tot i que molt sovint en els seus escrits s'hi jugaven el tipus.  El cas de Zola és prou conegut. Els seus articles a favor de Dreyfus li van costar l'exili i, probablement, la mort. Però també des de la dreta, o l'extrema dreta, s'actuava de la mateixa manera: Daudet i Maurras van conèixer l'exili i la presó, pels seus articles; i Brasillach va ser afusellat després de la II Guerra Mundial pels seus articles favorables a les tesis nazis. Ara, els periodistes continuem signant amb nom i cognom, però estem exposats, en nom d'una falsa democratització, a l'insult sense arguments, a la desqualificació  feta sota l'empara d'uns quants suposats principis immutables.

         I arribo al tercer punt de la reflexió, que resulta el més compromès perquè podria ser entès com la crítica al treball d'un col·lega. I no és això. No sóc ningú per posar en dubte la professionalitat d'Albert Om; d'altra banda, prou demostrada. Sí, en canvi, que em permeto discrepar del to excessivament estovat de les entrevistes; estovat al meu criteri, és clar.  De l'entrevista amb Quim Monzó en vaig sortir sense saber com repartia l'escriptor el seu temps; com compaginava l'escriptura d'un article diari amb la preparació de nous llibres de ficció; si trobava més temes a Internet que passejant pel carrer, si és que passeja pel carrer, etcètera. I en l'entrevista de Gerard Quintana em va passar una  cosa semblant. Hi ha precedents d'afició musical en la seva família? Què li resulta més fàcil: compondre la música o escriure la lletra? A través de quins camins va arribar al coneixement de Bob Dylan, força fàcil, o de Boris Vian, força més difícil? Fa la impressió que  Quintana és un treballador compulsiu però hauria estat bo saber quina importància dona al talent; i quina, a l'esforç individual. I com s'inspira, en Gerard Quintana? Em queixo, doncs, que les entrevistes de l'Albert Om no es desenganxen d'aquell aire de banalitat que sembla inevitable en molts programes de TV3. És una llàstima haver tingut a les mans dos dels genis que han sortit últimament en aquest país i no haver-los escodrinyat a fons.

El Punt - Avui. 25 d'octubre del 2011

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1245
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR