e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Setembre de 2011

  

            Tal com sol succeir amb la majoria de les personalitats realment excepcionals, Josep Termes va començar a ser important quan va tenir la valentia de rectificar; de trencar amb el discurs dominant i proposar, en aquest cas,  una visió del nostre passat més a partir de la ciència, és a dir, del coneixement que de la doctrina, és a dir, la ideologia. Això passava cap a l'any 1974, al voltant del Col·loqui d'Historiadors que va organitzar el Centre d'Estudis Històrics Internacionals i en el qual Termes va presentar una ponència titulada "Problemes d'interpretació". En aquesta ponència, Termes es desmarca de la doctrina leninista sobre les relacions entre partits obrers i minories nacionals i ho fa a partir dels coneixements que ha adquirit en els seus estudis sobre l'actuació dels moviments i les classes socials en la Catalunya i l'Espanya del període que va de la proclamació de la I República a la guerra civil. Termes constata que el catalanisme és un sentiment popular, arrelat en les classes subalternes i que aquest arrelament no està en absolut renyit amb la defensa dels seus interessos econòmics.  I a partir d'aquesta constatació, que és  científica, per tant irrefutable, perquè està basada en hores i hores d'investigació, Termes, legítimament, construeix un relat que subratlla la importància d'aquest catalanisme popular en la configuració de l'actual societat catalana. D'una forma més o menys explícita, aquest discurs es troba a la base dels successius èxits electorals del pujolisme.

            Però Josep Termes no n'ha tingut prou en tornar a situar les classes populars en el centre de la història del catalanisme i de la societat catalana.  També ha trencat tòpics quan ha examinant episodis especialment difícils com el de la guerra civil.  Enfront dels qui, com a lògica reacció a la versió franquista, idealitzaven el comportament dels republicans, Termes va tenir la valentia de dir: "La guerra no fou l'expressió més alta de la lluita de classes, com algun idealista ingenu ha dit, sinó la mostra més baixa de les debilitats d'una societat immadura i desvertebrada, incapaç encara de viure en llibertat". Ho va proclamar en l'acte inaugural del curs 1986-1987, a la universitat de Barcelona, quan es complien 50 anys de l'inici de la guerra civil.  

            En un moment donat, em va tocar col·laborar intensament amb el professor Termes. Vaig descobrir una persona d'una extremada saviesa però d'un tacte planer, gens bufat, gens intel·lectual. Fumador compulsiu, sovint es queixava que aquells que hi tenien una certa obligació no li feien prou cas. I tenia raó. Però segurament va acabar per entendre que el poder, encara que sigui del colors dels amics, sempre acaba enlluernat per aquells que cavalquen sobre l'onada de la història.

El Punt/Avui. 10 de setembre del 2011

 

        

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1272
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR