e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Febrer de 2012

Fraga no va ser Gil Robles

  

                       De fet, després del títol -"Fraga no va ser Gil Robles"--- aquest article es podria donar per acabat perquè la frase sintetitza allò que, probablement, constitueix l'aportació més important de Manuel Fraga a la vida política espanyola de la segona meitat del segle XX. Fraga no va ser Gil Robles, és a dir, ell sí que va ser capaç d'encaminar la dreta espanyola, en bona part franquista, cap a la plena acceptació d'un sistema democràtic, constitucional.  Gil Robles, en canvi, havia fracassat, uns quants anys enrere, en el mateix intent, o sigui el d'aconduir la dreta monàrquica cap a l'acceptació de la fórmula republicana que havia estat votada per una majoria d'espanyols i de catalans.  Gil Robles, massa jove, massa ambiciós, massa inexpert, o senzillament superat per les circumstàncies, va navegar entre la pretensió de convertir-se en Duce, fora, doncs, del sistema parlamentari -hi ha una crònica, excel·lentíssima, d'Irene Polo sobre el tema--- i la d'esdevenir  el líder d'un centredreta moderat.  Gaziel, que a com bon periodista era capaç de veure-hi clar quan encara diluviava, de seguida es va adonar que en els dubtes de Gil Robles la República s'hi jugava, en bona part, la supervivència.  I un seguit de dramàtics articles seus, publicats a La Vanguardia, així ho posen de manifest. El resultat tots sabem quin va ser.  No fue posible la paz és el títol de les Memòries de Gil Robles; probablement, un títol dedicat a ell mateix.

            Fraga, que entre moltes altres coses sabia història, no va voler fer de Gil Robles. En el moment de la mort de Franco,  Fraga exercia d'ambaixador a Londres. Arias Navarro el va cridar perquè formés part del nou govern, en qualitat de vicepresident. Arias no tenia cap intenció de democratitzar res  perquè era un franquista pur i dur i perquè estava lligat de peus i mans amb la família Franco. Per això, va proposar a Fraga que s'apuntés al succedani de lliure associacionisme polític que pensava muntar.  Fraga, però, li va dir que no; que havia arribat el moment dels partits polítics de sempre, els que  constituïxen un dels elements definidors   de la democràcia.

            Naturalment, per arrossegar els franquistes, o bona part dels franquistes,  cap a l'acceptació de les regles democràtiques els havia de prometre que Espanya ni seria "desmembrada" ni acabaria "roja".  Era el mateix procediment que havia usat, si fa no fa un segle abans, el bisbe Torres i Bages quan instava els carlins a incorporar-se a la societat industrialitzada i moderna. La frase que mai no va dir -"Catalunya serà cristiana o no serà"- és  una invitació a participar de forma activa en la construcció d'una societat. Que, naturalment, no podia ser una societat que anés en contra dels postulats carlins, sinó que els integrés.

            Contràriament a allò que pot semblar per als qui veuen la història com un complot, res, o ben poca cosa, estava escrit en el moment de començar la Transició. En una magnífica entrevista publicada a L'Avenç, Miquel Roca ens ha explicat, només una mica, com van anar, per exemple, les discussions al voltant de la redacció de la Constitució.  Fraga era, en aquest punt, i en qualsevol altre, un adversari dur de pelar. El seu model d'Espanya no era, en absolut, el meu, ni el de molts catalans. Però no seria just no reconèixer que, en un moment crucial de la nostra història, va posar tota la seva energia --i en tenia molta- a favor de la superació de la guerra civil; i, en definitiva, de la democràcia.

El Punt- Avui, 17 de gener del 2012

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1410
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR