e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 d'Abril de 2011

  

            No és veritat, si més no a Catalunya i a Espanya, que fa vint o trenta anys la gent llegís més. Segons les estadístiques, es llegia menys que ara però, això sí, el pes social dels escriptors, dels intel·lectuals, era força més important.  Quan   algun dels grans escriptors parlava -penso en Sartre, a França o en el nostre Espriu-- tremolava el governador civil, el bisbe i el rector de la universitat.  Ara, el governador, el bisbe i el rector poden tremolar per moltes altres coses: l'opinió d'un ecologista, les declaracions d'un futbolista; la difusió per les televisions d'imatges especialment impactants de qualsevol succés, etcètera. Però els intel·lectuals i, en general, les persones que practiquen allò que tradicionalment se n'ha dit l'alta cultura tenen un pes social absolutament irrellevant.  Això passa a Catalunya, passa a la resta d'Espanya i passa, en general, a Europa per no anar més lluny. I les causes d'aquest canvi serien difícils de resumir en unes poques ratlles.

El cas és que de dues les personalitats més preparades de la societat catalana en els seus respectius àmbits professionals -el de les humanitats, i el de la comunicació- acaben de publicar, cadascuna d'elles, un llibre que significa un crit d'alerta molt seriós sobre la situació col·lectiva en la qual ens trobem; un crit d'alerta que, en uns altres moments, aquells en els quals la veu dels intel·lectuals era important, hauria provocat un considerable enrenou. Em temo però, que, a hores d'ara, els dos llibres passin notablement inadvertits.

            El professor Jordi Llovet ha publicat  Adéu a la Universitat. L'eclipsi de les humanitats. Tal com es diu a la contraportada, el títol fa referència a dues qüestions: al seu adéu particular a la Universitat donat que s'ha acollit a un pla de prejubilació; i a l'adéu, en general, a la universitat -a la universitat tal com Llovet l'entén--. a partir de l'eclipsi de les humanitats; un eclipsi  que ve de lluny i que consagra l'anomenat Pla Bolonya ja en vigor. El llibre de Llovet és instructiu, divertit i amarg.  Instructiu, perquè el lector aprèn moltes coses; divertit per la manera diguem-ne familiar que té d'apropar-nos a algunes de les grans personalitats intel·lectuals del segle XX i que ell ha conegut, o quasi: Adorno o Susan Sontag, per exemple. I, sobretot, amarg perquè tot el text és un cant a una universitat, i a una manera de transmetre el saber, que, segons ell, s'ha estroncat per sempre. "No hi ha cap senyal -escriu, per exemple, en el capítol final-que ens permeti suposar que els centres d'ensenyament inculcaran en els estudiants més joves i més grans la sèrie limitada, però fonamental,  de valors capaços de contrarestar els efectes de la cultura de l'oci, de l'enlluernament del mercat de consum i de l'escassa capacitat de les famílies per educar els seus fills".

            Com si volgués intentar donar resposta a la desesperança del professor Llovet,  Joaquim Maria Puyal dedica el llibre que acaba de publicar -Aicnàlubma- a reflexionar sobre la societat i els mitjans de comunicació.  Puyal no només és un periodista radiofònic i televisiu d'èxit. És, també, doctor en lingüística, llicenciat en Ciències de la Informació i en Filologia romànica i membre numeri de l'Institut d'Estudis Catalans adscrit a la Secció Filològica. Té doncs, autoritat per parlar del seu ofici: la comunicació i, especialment, la comunicació televisiva. El llibre de Puyal és formalment més acadèmic que el de Llovet; no hi ha retrats personals ni ironia en parlar dels altres o d'ell mateix.  Però les conclusions, en línies generals, són igualment demolidores. Dic en línies generals perquè la crítica de Puyal no va dirigida tant a una empresa en concret sinó a la situació en què es troba el ciutadà que viu sota l'impacte de la informació instantània; de la televisió convertida en un espectacle que tot ho banalitza. Puyal afirma que un espectador addiccionat a la televisió "ha reduït o perdut la capacitat de prendre decisions personals (...) Però amb la pèrdua de la llibertat (...) li han furtat un valor encara més important que és l'essència de la seva identitat: una persona que no pensa és un animal racional que no raona". Són aquests joves addicionats els que arriben a una Universitat de la qual, segons Jordi Llovet, no poden esperar cap rectificació que els porti al camí de l'humanisme, á a dir, a una comprensió universal i inter-relacionada de les coses.

            Seria un símptoma més de la nostra atonia col·lectiva que aquestes reflexions no comportessin un ampli debat.

El Punt - Avui. 11 de març del 2011

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2000
3
Comentaris afegits 
Francesc (Barcelona) 10-05-2011 - 19:33
S'hauria de regularitzar l'ús d'internet i el dels mòbils?
Francesc (Barcelona) 10-05-2011 - 19:31
O bé com afecten aquestes noves eines la convivència social i l'educació,l o bé com, paradoxalment, ajuden a lluitar contra el pensament únic i a intercanviar punts de vista. O bé com poden arribar a perjudicar la sociabilitat real de les persones..
Francesc (Barcelona) 10-05-2011 - 19:24
Mereixeria un debat intensíssim la qüestió de la incidència de les noves tecnologies en les persones. Vull dir la seva tremenda petjada en la vida diària de les persones i llurs decisions i actituds i la situació psíquica que els provoca....
TORNAR