e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Juliol de 2009

 

El parlamentari  socialista David Pérez va explicar en l´Escola d´Estiu de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya que "quan aquest país comenci un procés d´independència començaran els seus problemes, però si una majoria de partits i gent la vol, la tindran. Crec que això passarà, però no crec que sigui la solució", tal com recollia E-notícies.

Des de determinats sectors es parla molt d´independència, encara que els arguments sovint semblen més sentimentals que realistes. Si finalment es produeix aquest ampli debat s´haurien de posar moltes coses sobre la taula per veure si aquest procés seria viable (i també si seria beneficiós per a Catalunya una decisió  d´aquesta mena en ple S XXI, en una Europa sense fronteres i amb uns estats fortament centralistes que no ajudarien a aquest tipus de moviments).

Davant de l´auguri del parlamentari socialista m´han vingut a la memòria tres declaracions de fa temps. La primera es de Josep Tarradellas, el dia de la Mercè de l´any 77, dies desprès de la gran manifestació del mil.lió d´aquell Onze de Setembre en el que Catalunya reclamava l´ immediat  retorn del President. Tarradellas ens va dir a l´Antoni Ribas, Agustí Pons, Toni Casas i jo mateix  a Saint Martin le Beau que "si avui torno em rebrà molta gent, però a l´hora de sopar se n´aniran a casa seva i jo em quedaré tot sol amb les maletes al mig de la plaça Catalunya". Unes setmanes després -el 23 d´octubre-,  previ pas per Madrid, tornava oficialment i podia pronunciar el "Ja soc aquí".

La segona anècdota ens porta al País Basc. Era la campanya de les autonòmiques del 2001. El PP feia mesos jugava fort amb l´hipòtesi que els votants volien un govern espanyolista a Ajuria Enea i que es donaven les condicions per aconseguir-ho amb el suport del PSE-PSOE (les previsions els hi van fallar estrepitosament i el PNB va seguir governant). A Donosti, Xabier Arzalluz va veure interrompuda la seva intervenció per la irrupció de las joventuts del seu partit que cridaven "Independència". La rèplica va ser contundent: "Para qué quereis la independencia, para dedicaros a cultivar berzas"

Tot això em fa pensar si avui en dia es veritablement viable una proposta independentista o sols es tracta de "fer bullir l´olla". Torno a Tarradellas. Quan l´any 1954 va ser elegit president de la Generalitat en l´exili va informar d´aquest fet al prefecte de la regió del Loira, on vivia. Aquest li va preguntar que pensava fer i la resposta ve ser contundent: "Tot, menys el ridícul" 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1956
4
Comentaris afegits 
Joan (Girona) 30-07-2009 - 10:26
Els independentistes no volen una Catalunya independent d'Europa, sinó independent d'Espanya.
Joan (Girona) 30-07-2009 - 10:24
En Tarradellas el va fer molt, el ridícul, com documenta molt bé el llibre que li va dedicar Josep Benet. I això de contraposar Catalunya independent amb el miratge de l'Europa sense fronteres sí que és un "cuentu".
Jordi (Barcelona) 30-07-2009 - 09:06
Totalment d'acord. Es parla molt d'independència, però ningú (o quasi) es dedica a estudiar-ne la viabilitat de forma seriosa. Fins que els think tanks dels partits no s'hi dediquin, això de la independència serà un quento.
s (.) 01-08-2009 - 10:11
Al llarg dels anys molts han arribat a la mateixa conclusió, romanticisme a banda, sense un estat protector la cultura pròpia senzillament es dilueix (i l'estat espanyol és el contrari que protector), i per l'altre costat, val massa diners ser espanyol.
TORNAR