e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 d'Agost de 2010

 

Badoquejant per Barcelona un pot comprovar que la majoria dels rètols de les botigues estan en català. No es pot dir el mateix de les petites comunicacions que pengen en els seus aparadors. Des del "volvemos en septiembre" fins els papers que ens anuncien les rebaixes d´aquests dies,  els que diuen que s´han trasl.ladat, els que demanen que es contacti per telèfon,  o els que modifiquen el seu horari...

A molta gent se li fa feixuc haver d´escriure en català, fins i tot molts dels que estan sensibilitzats amb la llengua, però per raons històriques a l´escola no els van ensenyar i es un idioma que -a determinades edats- es dominen més per voluntarisme que per altre cosa. Molts son sensibles a aquesta contradicció però s'excusen  amb un "i si faig faltes?", o n´hi han que quan ho van intentar es van trobar amb setciències que els hi recriminaven possibles faltes gramaticals amb una educació discutible... Ja m´entenen.

És evident que es desitjable que es parli i escrigui correctament el català, però per arribar a fer-ho abans cal cometre molts errors i poc a poc es van aconseguint progressos. Per això cal ser molt respectuosos amb les persones que fan aquest esforç per normalitzar l´idioma i no tenen un fill o un nét que els corregeixi l´escrit. I si han de posar el text amb alguna que altra falta, doncs benvinguda sigui ja que no fa altra cosa que demostrar la seva voluntat de que a Catalunya es parli en català i, alhora, demostra que la nostra llengua encara està molt lluny de la normalització. Es el mateix que es pot dir dels que venen de fora i fan l´esforç d´aprendre la nostra llengua. Com ningú neix ensenyat l´únic que cal fer es donar els tot el suport.    

  Està molt bé exigir que els polítics aconsegueixin el reconeixement nacional i l´oficialitat real del català (i la feina de moltes administracions és més que lloable), però també nosaltres tenim de posar els petits granets de sorra -que acaben fent muntanyes- perquè els fets demostrin que a Catalunya l´idioma es el català. Uns ho poden reclamar des de les institucions i d´altres amb la nostra activitat en el dia a dia (i massa sovint deixem de banda aquest darrer punt).

Avui per avui, el català està molt lluny de ser "el pa nostre de cada dia".

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1695
5
Comentaris afegits 
Egarense (Terrassa) 06-08-2010 - 13:43
Orta, molta gent rotula en català per por a les multes i de vegades perquè els gremis de comerciants els donen els materials gratuïtament. En un entorn sense multes i sense materials gratuïts, es veuria que el català és una llengua més de Catalunya.
Marc3 (Barcelona) 04-08-2010 - 12:10
A un bar vam posar menus en catala. A la que en donaves un a un castellano parlant et fotia un escandol enorme "NO ENTIENDO NADA JODER". En canvi els catalans son mesells i tant se'ls en fot. Nomes es queixen l'11 de setembre.
ciudadano catalán de la calle (Barcelona) 03-08-2010 - 22:10
"perquè els fets demostrin que a Catalunya l´idioma es el català" los hechos reales demuestran otra cosa: el IDIOMA (principal) de Cataluña es el castellano, porque así lo quieren los ciudadanos catalanes. Pero, si te place, sigue haciendo el avestruz.
Daniel Rubio Ruiz (Alcoletge) 03-08-2010 - 20:59
Els idiomes de Catalunya per aquest ordre d'us son el castellà, el català i l'aranes, aquests han de ser els idiomes
Tim (Bcn) 03-08-2010 - 13:36
No, no, la idea es la de la ley: se puede rotular en catalán o en castell y catalán a la vez, pero se prohíbe en castellano. A los social y a los nacionali les ofende ver un comercio rotulado sólo en castellano. Pues a mí no me ofende verlo en catalán.
TORNAR