e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

26 de Setembre de 2010

 

L ´endemà que el Tribunal Constitucional escapcés l´Estatut tots els partits catalans van gemegar. Es vam convocar manifestacions, es va alçar la veu contra la sentència, uns van dir que es negociaria per salvar el que es pogués... paraules que se´n porta el vent.

Ara hi han eleccions i tot aquell ploricó dels partits (llevat, es clar, del PP i Ciudadanos) es el moment de traduir-ho amb fets. Com? El que se m´acut es molt senzill: tornar a presentar el projecte d´Estatut que va aprovar la cambra catalana el 30 de setembre del 2005 i que primer  va patir una seriosament  retallat al Congreso de los Diputados i després va acabar de fer la feina el Tribunal Constitucional. Malgrat la votació del poble català en referèndum. Cal recordar que fins i tot alts dirigents del PSOE afirmaven fins vigílies de la sentencia el seu convenciment  de la plena constitucionalitat d´aquell text.

Com la situació política es canviant i la justícia que emana del Tribunal Constitucional encara més (aquest Tribunal -per la seva politització- també s´està convertint en un problema per Espanya) el terreny del joc potser demà canviarà. Ara s´està pendent de la renovació una part important dels seus membres i si PSOE i PP arriben a un pacte, el que ahir era inconstitucional demà pot deixar de ser-ho.

D´altra banda, a Madrid deuen ser molt conscients del malestar existent a Catalunya i la desafecció que hi ha en molta de la seva gent respecte a Espanya. Son conscients que gràcies a determinades actituds separadores del PP (i no sols del PP) la seva intencionada postura de no voler entendre les diferents espanyes -i el no reconeixament que Catalunya es una nació- es pot iniciar un camí d´enfrontaments  que se sap on comencen però es difícil pronosticar com acabaran.

Es possible que si el Parlament tornés a presentar el Estatut que en el seu dia van mutilar, ara la sensibilitat fos diferent. Potser valdria la pena intentar-ho. Primer, per la pròpia dignitat dels partits que van defensar aquell text i dels organismes jurídics que van valorar que el mateix no representava cap problema constitucional.  Després, per veure si totes aquestes lamentacions que han sortit per la sentència  es tradueixen a Madrid en fets. I tercera, i principal, per dignitat dels catalans i les seves institucions. Per demostrar que quan se´ns posa entre cel.la i cel.la un objectiu som molt tossuts 

 I, si més no,  tocaríem els nassos.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1360
2
Comentaris afegits 
Jordi (Zaragoza) 27-09-2010 - 14:32
Sr. Orta, sólo una pregunta: ¿ha pensado alguna vez, aunque sea remotamente, en la posibilidad de que España sea una nación y Cataluña una parte importante de la misma?
Marc (Fornells) 01-10-2010 - 21:24
Orta, en quina galàxia vius? Encara no t'has adonat que amb Espanya no hi ha res a fer? Què més et cal per veure-ho? Deixa't de la collonada submissa de l'estatutet i dedica't a treballar per la independència, que això sí que depèn dels catalans.
TORNAR