e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Desembre de 2012

Quan les lleis no serveixen

 

Un  Estat fa aigües quan les seves lleis no serveixen, bé per que han quedat obsoletes bé per que no es compleixen o per que son molt perjudicials pel comú dels ciutadans. Sembla evident que una bona part de la legislació espanyola actual crea més problemes que els que resolt. La Constitució, encara que sigui un desideràtum, assegura que tots els espanyols tenen dret a un lloc de treball, a un habitage digne, a la sanitat i la justícia, el dret a les pensions...

Ja sé que no és poden fer miracles, però sí que no es facin lleis que contradiguin no ja l'esperit sinó la lletra d'aquesta idolatrada Carta Magna (que no em canso de repetir-ho, sols la van poder votar els que avui tenen més de cinquanta anys i en un marc radicalment diferent del que avui vivim).

El insuportable dia de la loteria la alegria dels que havien estat tocats per la sort contrastava amb el destí que molts d'ells volien donar a la seva inesperada fortuna: Evitar el desnonament amb que estaven amenaçats pels bancs.

Si et posen una multa també estàs indefens: normalment costa més l'apel.lació que la sanció, i si algú et posa un plet, ja cal que resis...

La sanitat, en altra temps universal, ara costa un ronyó. Les autoritats es vanaglorien de que la despesa sanitària ha baixat des que ha deixat se ser gratuïta, però malgrat hi hagin abusos, està clar que hi ha gent que abans de deixar de mal menjar prefereix no prendre uns medicaments que necessita.

De l'atur no cal ni parlar-ne, fins el punt que els acomiadaments han deixat se ser notícia, així com el tancament d'empreses.

Quan s'arriba a aquesta situació tant antisocial i que trepitja els ulls de poll de tanta gent potser el més sensat es preguntar-se la causa i potser podem trobar una resposta que la culpa és d'un sistema que no funciona i que cal canviar-lo.

Però no sembla que aquesta sigui una prioritat dels responsables de fer-ho, ans el contrari van prenent mesures que beneficien a uns pocs i perjudiquen greument a la gran majoria en nom d'una legislació en molts casos obsoleta... i quan els hi cal, a més, no dubten en saltar-se-la.

Les lleis han de ser una eina per facilitar la convivència i el funcionament de la societat. Jo tinc seriosos dubtes que les que tenim avui i la forma que les interpreten els mandataris serveixin per aquest objectiu, la prova que moltes d'elles no serveixen està en que el país està més que esvalotat. Veu com les lleis vigents, més que emparar-los i donar-los hi seguretat, els ofeguen amb el vist i plau d'uns polítics que a l'ombra d'una majoria absoluta fan i desfan a la seva conveniència, al marge de programes electorals i del sentit comú.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1809
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR