e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Maig de 2013

Prostituir la llengua

Com s'està comprovant un cop sí i un altre també els catalans som molt sensibles amb el tema de la llengua. Cada cop que Madrid pretén posar-hi cullerada, saltem. I fem ben fet.
Però no tot es culpa del centralisme madrileny. A mi se'm revolten les tripes cada cop que anem acceptant en el nostra llenguatge habitual paraules angleses. Sobretot en alguns sectors sembla que parlem el catalanenglis incorporant paraulotes amb total impunitat. Aquesta nova manera de colonitzar i destruir un idioma va penetrant cada cop amb més força i no sols amb tota la impunitat sinó que tinc la impressió que tothom l'accepta amb tota naturalitat.
La culpa la tenim tots, des de l'Institut d'Estudis Catalans que és molt poc àgil en buscar paraules autòctones que puguin substituir els conceptes que adoptem de l'anglès fins tots nosaltres que ens costa mol poc incorporar aquests mots estranys en el nostre llenguatge quotidià.
Cal saber anglès i ho dic quan m'he passat la vida intentant aprendre aquest idioma i sols ho aconseguiré quan ho pugui fer mitjançant amb pastilles, encara que tinguin mal gust. Però una cosa es conèixer idiomes i un altra molt diferent pervertir amb ells la nostra llengua. Avui les coses evolucionen molt de pressa i l'adaptació de l'idioma a les noves necessitats tecnològics camina amb un ritme molt més lent i davant del buit la necessitat ens fa anar pel camí més senzill. És la llei del mínim esforç, el buscar un mot propi que serveixi per definir els nous conceptes demana un esforç. Si no el fem, l´anglicisme s'estén i un cop arrelat es fa molt difícil eradicar-lo.
Així, de mica en mica, anem prostituint l'idioma. I això no és culpa de Madrid.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1808
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR