e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Juliol de 2009

 

Viatjant per Espanya sovint sentim que els catalans sempre ens estem queixant i potser tenen raó, el que ja no analitzen es si tenim raons per queixar-nos. Ens agradi o no, aquesta es la imatge que transmetem.

 

També es queixen -i part de raó tenen- que l´actual sistema electoral beneficia a les minories catalana i basca per que -donat l´actual mapa polític- moltes vegades tenen en el Congrés la paella pel mànec al´hora de decidir majories de govern. De les deu eleccions legislatives que s´han celebrat des del 15-J del 77, només en quatre un partit (tres vegades el PSOE i una el PP) ha pogut governar amb la tranquil·litat de gaudir  de la majoria absoluta. En les altres sis el partit governant ha necessitat de pactes per treure les lleis endavant, o sigui que els vots dels diputats de CiU i el PNB valien el seu pes en or.

 

Ni CiU ni el PNB han caigut en el parany d´entrar en el Gobierno (¿per què uns partits nacionalistes han de solucionar els problemes d´Extremadura, per exemple?) i unes vegades han configurat majories pactant votació a votació i d´altres han formalitzat pactes més estables. D´una manera o d´un altre la capacitat d´influència que ambdues formacions han tingut al seu abast ha estat considerable.

 

La gran pregunta es si els diputats catalans i bascos han estat capaços de treure fruit de la seva privilegiada situació. Per exemple, encara hi ha traspassos pendents de executar contemplats en l´Estatut del 79 o hi ha hagut molts problemes amb el finançament de competències com les de sanitat o educació (eren els temps del "peix al cove"...)

 

Es indubtable que ambdues formacions han aconseguit al llarg d´ aquests dotze anys moltes coses i que la política es l´art del possible. Com el bo es contrari del millor, un no deixa de tenir la sensació que s´han desaprofitat moltes bones ocasions, màxim quan els dos grans partits sovint els fan la gara gara per que ara o en el futur els necessiten (només cal recordar que Aznar, quan demanava els vots de CiU, fins i tot parlava català en la intimitat, o allò que va dir Rodríguez Zapatero que respectaria l´Estatut que sortís del Parlament...).

 

Ah!  aquesta partida es juga a Madrid que es on hi ha capacitat d´influència i  no  Brussel·les. Fer el ploricó a les institucions europees son molt boniques per consum intern, però la seva efectivitat es molt escassa, per no dir nul·la..

De vegades no n´hi ha prou en tenir bones cartes, si no es juguen bé es perd la partida

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1378
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR