e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 de Juliol de 2009

 

 

"El meu pare es un treballador en l´atur; jo seré un llicenciat en atur. Anem progressant!". Aquesta era una pintada que fa uns anys lluïa en les parets de la Universitat Autònoma. També n´hi havia un altre. Deia :"La universitat, una fàbrica d´aturats" . Era quan els missatges i les consignes omplien els passadissos de les facultats sense que ningú es molestés a esborrar-les...

 

El proper curs hi haurà gairebé cinquanta mil nous estudiants  en las universitats públiques catalanes (48.493 aspirants, concretament). Els joves hi aniran amb il·lusió, hi estaran cinc anys i desprès viatjaran amb un Erasmus o coneixeran món amb el pla Bolònia... Però el temps passa i els que no hagin desertat pel camí, un cop llicenciats es trobaran -si res no canvia- possiblement amb una bona formació que els hi suposarà  rebre ofertes de treball de mil euros els que tinguin sort de poder treballar en la carrera que han triat (per què si una cosa està clara en l´actual crisi es que els salaris seran més baixos). D´altres s´hauran de buscar la vida o engreixaran la borsa de l´atur. A més, durant la carrera es toparan amb nombroses ofertes per realitzar masters a preu d´or.  Podríem preguntar-nos ¿com amortitzaran aquesta inversió?.

 

Ara les autoritats diuen que en èpoques de crisi la gent tracta de aprofitar el temps millorar la seva formació i el nombre d´aspirants a ser universitaris ha augmentat enguany en un deu per cent. També es pot fer una altra lectura d´aquest increment d´alumnes i dir que es una manera  de tenir els joves ocupats durant una temporada i no augmentar les xifres de l´atur.

 

D´altra banda, amb els luctuosos fets de la grip A i la mort de Ryan i Dalila han posat en evidència la precarietat que treballen les infermeres, les mancances del sistema sanitari i la manca de professionals preparats (o la falta de pressupost per ampliar plantilles), i segur que això no passa sols en el sistema sanitari. En canvi hi ha altres professions  que pateixen una greu crisi i un futur més que incert, com es el periodisme. Tot i això a Catalunya hi ha deu facultats que imparteixen aquestes ensenyances que tenen professionalment un futur més que negre.

 

Ja sé que no es un article massa esperançador, però com diu la dita "un pessimista no es més que un optimista ben informat".

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1583
1
Comentaris afegits 
xavi (barcelona) 23-07-2009 - 14:24
Hi ha alguna persona que pugui explicar per què només el 50% dels nous universitaris podran anar al centra escollit en primera opció. També podríen explicar per què a un estudiant estranger només li cal un 5 pelat.
TORNAR