e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Març de 2012

 

En molts actes, especialment oficials, es clouen cantant l´himne nacional. "Els Segadors" no sols té lletra sinó que a més aquest text diu coses.

Mentre polítics i els habituals senyorassos canten -amb més aviat menys que més entonació- sovint no puc menys que intentar imaginar què els passa pel cap mentre diuen allò de "ara és hora, segadors! Ara es hora, d'estar alerta! Per quan vingui un altre juny, esmolem ben bé les eines!" o aquella estrofa que parla "que tremoli l'enemic en veient la nostra ensenya, com fem caure espigues d' or, quan convé seguem cadenes", per no imaginar els seus pensaments quan amb contundència diuen allò de "bon cop de falç, defensors de la terra". I això que aquesta és la versió sua de l´himne original (Catalunya, comtat gran) on començava amb un  "ara el rei nostre senyor declarada ens té la guerra" per acabar amb una crida: "a les armes catalans, que ens han declarat la guerra!".

Aquestes preguntes no sols me les faig a Catalunya. A Andalucía sempre m'ha sorprès que els dirigents populars i molts "señoritos" cantessin l' himne que va escriure Blas Infante i que diu "!Andaluces, levantaos¡ !Pedid tierra y libertad¡ Sea por Andalucía libre". Encara que és veritat que l'estrofa acaba amb un "por España y la humanidad".

Tant en l'himne català com l´andalús, és evident que el que demanen és que es passi a l'acció, la qual cosa no passa (al menys de moment).

D´altres himnes reflecteixen millor el que pensa la majoria dels dirigents de la seva comunitat (i per extensió bona part del poble que els vota) al temps que és tota una declaració de principis. Així el del País Valencià comença amb "per ofrenar noves glòries a Espanya, tots a una veu, germans vingueu". En contraposició, hi ha comunitats com la Balear que les autoritats van refusar com himne "La Balanguera", que era el que el poble havia assumit, menys mal que el Consell de Mallorca va rescatar el popular poema de Joan Alcover per convertir-lo en l' himne de la illa

Com sovint es produeix una disfunció entre el que es canta i el que es fa, potser la lletra més coherent es la de l'himne d´Asturias, aquell que és limita a dir allò d'  "Asturias patria querida, tierra de mis amores, quien estuviera en Asturias en algunas ocasiones". Es un himne que supera el marc físic d´aquell Principat i segurament l'hem cantat tots, encara que de vegades ho féssim al sortir de la taverna...

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1822
1
Comentaris afegits 
Albert (badalona) 09-03-2012 - 14:50
Pregunta't a tu mateix què et passa pel cap i tindràs la resposta. Em temo però que la resposta serà sentir-se incòmode. Si és així, tranquil, ets tan acomplexat com la majoria dels catalans. Per què els no acomplexats ni es fan aquesta pregunta.
TORNAR