e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Juliol de 2009

Els catalans acostumem a ser molt tossuts quan se'ns posa una cosa entre cella i cella Recordo la lluita, fa quasi trenta anys, per tenir una televisió catalana. Després de donar molts cops de cap contra la paret, per fi ho vàrem aconseguir i la paret va caure. Però un cop aconseguida va faltar temps perquè comencessin las crítiques i les decepcions i es van sentir veus que deien "no es això, no es això...". Els esforços que molts han fet per intentar normalitzar el país de vegades son recompensats per la desqualificació més o menys gratuïta.

El cor de la ciutat va acomiadar la temporada. Tornarà pel setembre abans de baixar definitivament el teló per cap d'any. Hauran estat nou anys d'aquest serial (es va estrenar la tardor del 2000), més de mil vuit cents capítols i ha donat feina a quasi dos mil actors. Molts d'ells, gràcies a TV3, han obtingut una popularitat que els ha permès fer teatre arreu del país. Aquest serial, a més, ha mantingut una mitjana del vint per cent de quota de pantalla. El club també ha dit adéu després d'entretenir-nos durant cinc anys i mil programes.

D'altres produccions de la casa -Infidels. Porca misèria, Ventdelplà, Plats bruts, La granja, ...- han contribuït poderosament a crear una indústria audiovisual catalana, amb importants productores que si no fos per TVC difícilment existirien, a banda de potenciar una pila d'empreses auxiliars. Cal recordar series com Caçadors de bolets, Mares, Veterinaris, ... Si l'entreteniment (qui no recorda Filiprim o els programes de gastronòmics- te un bon nivell -i per suposat tot es millorable- els informatius no sols no desentonen si no que han aconseguit el difícil l'equilibri d'explicar el que passa aquí i tenir-nos informats sobre els fets del món, sense semblar provincians. El resultat es que TV3 s'ha convertit -amb molts menys mitjans que la competència- amb la televisió de referència de molts catalans. N'hi ha prou en veure el que fan les altres cadenes per treure conclusions i en motor de no poques industries catalanes.

Es evident que un silenci no apaga una cridòria però que un crit si que trenca un silenci, i penso que massa sovint se la critica amb poc fonament, Una mostra es la comissió de control parlamentari de TV3. Estranya es la sessió que unes vegades un partit, unes altres un altre, es queixin de la manca de pluralitat del mitjà (o sigui que els que protesten han sortit poc o els periodistes han explicat coses que no els agradava que s' esbombessin). A partir d'aquí critiquen els que volen més sardanes, els que no els agrada el futbol, els que creuen que hi ha massa sexe o els que consideren que el català no es prou acurat mentre altres creuen que ho es massa, els que denuncien que es massa catalanista i els que creuen que fins i tot es espanyolista....

Potser valdria la pena que entre tots hi poséssim un xic de cura a les nostres crítiques, sobre tot les massa poc fonamentades, no fos cas que entre tots ens carreguéssim una joguina que s'ha convertit en una eina de país de les més útils. Però es clar, criticar és gratis.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1724
3
Comentaris afegits 
Llibertat? Doncs et volen matar. (Barcelona) 20-07-2009 - 19:28
Vaja, aquesta és bona. No podem criticar una cosa que es paga amb els nostres impostos? Què passa? Ja tornem alguns a posar-nos per sobre del bé i del mal argumentant el "bé públic i de la societat"? Què fem? Ens anem baixant els pantalons?
Franc (Barcelona) 20-07-2009 - 16:25
De motius per criticar TV3, desgraciadament, n'hi ha 50.000. Per citar-ne un, diria la vergonyosa manera com està tractant el acord del finançament. Ja no tenim una TV que estigui a l'altura del País, Catalunya.
Pau (Vic) 20-07-2009 - 09:51
No veig perqué no s'ha de poder criticar o lloar qualsevol programa o produció que mereixi ser criticada per be o per mal. No és llogic?, o ens la hem d'agarrar en paper de fumar?
TORNAR