e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Setembre de 2012

   

Un dels efectes no menys col·laterals de la gran manifestació és que una part important de Catalunya ha recuperat la il.lusió. Si fins ara el pessimisme era el pa nostra de cada dia sense que es veiés cap llum que obrís les portes a l'esperança, la Diada ha provocat un efecte balsàmic. Molta gent veu una possible sortida als actuals problemes. Ho diuen les enquestes: el cinquanta per cent dels catalans estan per la independència i sols un vint per cent aposten per seguir a Espanya (l'altre trenta per cent es el que no sap, no contesta o que té postures intermitges). Això porta una àmplia majoria que aposta pel camí pel qual estem caminant.

Mentre les declaracions que ens arriben de Madrid donen la sensació que segueixen sense entendre res. El Gobierno i els dirigents del PP em sembla que estan jugant molt malament les seves cartes en aquest conflicte (o segueixen buscant els vots dels extremenys, amb tot el respecte per aquest poble). En comptes d'intentar esbrinar les causes del malestar d'una gran part dels catalans es dediquen a amenaçar i a utilitzar arguments que aquí sonen surrealistes.

 El rescat que ha demanat Catalunya no és altre cosa que reclamar que ens tornin el que ens deuen, no que ens facin cap favor. La deslleialtat del govern central amb Catalunya incomplint els seus compromisos econòmics amb nosaltres es repeteixen un cop i un altre i propicien que la Generalitat s'hagi endeutat amb uns interessos desorbitats. La prepotència de segons quins ministres i la seva política d' "ordeno y mando" no contribueixen a buscar sortides al problema. Les declaracions dels alts càrrecs del PP no fan sinó radicalitzar encara més la situació. Les afirmacions que hi ha molts catalans que també se senten espanyols són, com a mínim, agosarades i en qualsevol cas obeeixen més a un voluntarisme del qui les pronuncia que no al retrat que reflecteixen les enquestes.

També els socialistes, els d'aquí i els de més enllà, estan quedant-se fora de joc. Ni l'eterna petició del PSC de configurar un estat federal van merèixer el més mínim comentari de Pérez Rubalcaba , potser  és perquè en el PSOE no hi ha federalistes, i les solucions que ara donen al malestar dels catalans són les mateixes que en el seu dia van fer davant la manifestació de repulsa per la retallada de l'Estatut . Paraules que se les emporta el vent i que no es van traduir en cap fet concret. És evident que el PSC tampoc juga bé les seves cartes ni els arguments per defensar que Catalunya segueixi a Espanya. Davant de Rubalcaba ni tant sols es van atrevir a demanar que els diputats catalans en el Congreso tinguessin veu pròpia (així voten a favor de corredor ferroviari central). L'afirmació de Pere Navarro que "España serà federal o no serà" sona igual que la que en el seu dia va fer Rodríguez Zapatero ("apoyaré el Estatut que salga del Parlament). Cal recordar que tant Pérez Rubalcaba com Carme Chacón durant la campanya per la direcció del partit, van coincidir en propugnar que els socialistes tinguessin un discurs únic .

A més les mesures que el Gobierno està prenent per superar l'actual crisi no sols es tradueixen amb el desmantellament de l'estat de benestar, sinó que transmeten la sensació d'improvisació i que cada cop les coses van pitjor i les explicacions les hem de buscar en la premsa estrangera, que interpreta molt millor la situació que l'espanyola.

A tot això s'afegeixen les humiliacions que sovint pateixen els catalans (com botó de mostra el tracte que van rebre els seguidors del Barça a la final de la Copa del Rei i la multa de tres mil euros per portar la bandera) vanomplint la bassa de la indignació i quan algú toca el xiulet  és normal que la gent els segueixi i, a més, ho faci amb il.lusió. La prova es que quan ja han passat uns dies de la gran manifestació en molts balcons segueixi lluint l'estelada.

Tinc la sensació que aquesta il.lusió xoca amb la resposta que es rep de Madrid. La desqualificació, l'insult i el menyspreu quan no l'amenaça son unes males cartes per a qualsevol negociació. Tinc la impressió que si de veritat volen buscar vies per redreçar la situació tenen arguments molt més intel.ligents.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1741
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR