e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Juliol de 2009

Catalunya crema

 

Alberto Ruiz Gallardón, quan presidia la Comunidad de Madrid, va ser criticat per l´oposició per destinar en ple hivern una partida important del seu pressupost per a netejar els boscos. Aquell estiu, potser per casualitat, no hi van haver-hi grans incendis en les muntanyes d´aquella comunitat.

 

També Manuel Fraga, quan es "va convertir" al galleguisme i va accedir a la presidència de la Xunta de Galícia l´any 1990, un dels seus punts programàtics era acabar amb els incendis -molts d´ells intencionats- en els boscos gallecs. Els humoristes deien que per fer-ho "havia posat a un funcionari darrera de cada eucaliptus". El cert es que les mesures que va prendre ambdós polítics van ser no sols efectives si no a més molt rendibles.

 

Aquí Catalunya aquest estiu els incendis son el pa nostre de cada dia, alguns amb les conegudes tragèdies humanes i tots amb resultats lamentables. Somiem que aquesta plaga hagi esgotat enguany la seva quota, per que es donen totes les circumstàncies per que el que ha passat fins ara sols sigui el començament d´un seguit d´ episodis similars.

Sembla que només recordem a santa Bàrbara quan trona, però el passat mes de gener Catalunya va patir una forta ventada -que també va acabar amb tragèdia (set nens morts en un polisportiu de Sant Boi)- i va provocar centenars d arbres caiguts. D´altra banda les beneficioses pluges d´aquest hivern i primavera han propiciat que creixés tot tipus de malesa en el baix bosc. No cal ser cap gran estrateg per preveure que enguany, amb l´ arribada de la calor  en els boscos catalans hi hauria un gran risc de que es calés foc per un dels mil motius que es poden produir aquests focs.

 

Es evident que els polítics no van afrontar com calia aquesta situació, invertint el necessari en la neteja de boscos i prenent les mesures necessàries per poder minimitzar els efectes del foc cas de que es produís (i tots els grans partits manen a una o altre administració). No es va fer i per estalviar a l´hivern uns diners que no es tenien (també cal dir-ho) i es va confiar en la sort. Ara ens trobem amb tragèdies humanes i materials  altres que provoquen unes despeses molt superiors.

 

Plorem avui per la tragèdia, apaguem els focs de la millor manera i demà recordem que  preveure en el fred hivern les conseqüències del  calor de l´estiu es la millor manera de solucionar  els problemes

 

 Val més un "per si de cas" que no un "qui ho havia de dir"

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1515
8
Comentaris afegits 
quim (maanet) 28-07-2009 - 14:41
4 - l'til s tenir una heterogenetat del paisatge, en que trobem diferents estructures de combustibles, ja que amb tota seguretat alguna d aquestes estructures presentar les caracterstiques oportunes per a qu l incendi entri en capacitat d extinci.
quim (maanet) 28-07-2009 - 14:39
3- El fet de tenir un bosc dens sense sotabosc no assegura que el foc no es pugui propagar, ja que si tenim continutat de copes dels arbres podem tenir el que es diu un incendi actiu de capades que en l actualitat est fora de la capacitat d extinci
quim (maanet) 28-07-2009 - 14:38
2 - Les alzines quan estan disponibles per cremar cremen amb una intensitat molt ms alta que els pins, tenen ms capacitat calorfica. Noms cal que es donin les condicions meteorolgiques per a qu aix passi, sequera, humitat relativa, vent.
quim (maanet) 28-07-2009 - 14:37
1 - He vist cremar tot tipus de combustible, pi blanc, roure, alzina, rostolls, cereals, i l'afirmaci feta en un dels comentaris "El millor s el d'alzines i com ms dens millor. Estadsticament demostrat que aquests quasi no cremen" s totalment fals
Observador (Barcelona) 27-07-2009 - 14:58
Totalment d'acord amb tu Pere. Una puntualitzaci, i res ms lluny de defensar a segons quin conseller. Desprs de les ventades s s'han fet actuacions per retirar arbres caiguts en previsi dels incendis de l'estiu. Potser no suficients, per s'han fet
TORNAR