e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Desembre de 2012

 

A finals dels seixanta del segle passat hi va haver una campanya per reclamar el "català a l'escola". Molts cotxes es van fer ressò d'aquest eslogan lluint unes pegatines del que aviat va ser un clam popular. Pocs ens pensàvem aleshores que cinquanta anys després possiblement hauríem de tornar a sortir al carrer per un fet tan sensible per molts com és el dret de que s'ensenyi la nostra llengua.

Quan encara ressonen les molta estimació que tenen els dirigents del PP per Catalunya, aquest estrany personatge que es diu José Ignacio Wert no se li acut altra cosa que envia l'ensenyament del català a la quarta divisió. La Constitució, tan sagrada per aquests personatges, se la passen per l'entrecuix quan els convé (cal suposar que no sols els del PP sinó també els Ciutadans i qui sap si el PSC de la Carme Chacón), per què cal recordar que aquella llei reconeix la cooficialitat del català a Catalunya "i tots els ciutadans tenen el deure de conèixer i el dret a utilitzar-lo" (per no esmentar el super retallat Estatut).

Aquests partits no sols s'han inventat un suposat conflicte lingüístic si no com deia Goebbels una mentida repetida mil vegades acaba convertint-se en veritat i avui possiblement molta gent de les espanyes en creuen que aquí som uns analfabets en l´idioma castellà.

La nova genialitat del que és (en el moment d'escriure aquest article) ministre de Cultura i Educació del Gobierno espanyol  es produeix en vigílies de la celebració del centenari del naixement de Salvador Espriu. El nostre escriptor en algun moment, tement un negre futur del català, va voler que els seus escrits fossin un testimoni d'una rica llengua de cultura per si finalment passava el pitjor. Era una mena d'epitafi per donar fe de l'existència d'un idioma i d'una cultura en perill per historiadors i lingüistes del futur.

Afortunadament això no va passar i esperem que aquests funerals no es produeixin mai, encara que un tal Wert pretengui -com tants ho han intentat abans i fins i tot ara- esborrar del mapa la llengua catalana.

Francament, en ple segle XXI fa una certa mandra recuperar els eslògans dels anys seixanta per reivindicar tant una escola catalana com el català a l´escola. Afortunadament els ministres passen i les llengües i cultures queden. Si el català ha sobreviscut mil anys havent-les vist de tots colors, no l'ensorrarà la dictadura d'una majoria absoluta.

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1973
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR