e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Setembre de 2010

 

Durant quasi tres dècades vaig seguir per "La Vanguardia" les diferents  campanyes electorals que es feien a Espanya. Ara que tenim eleccions a la cantonada em sembla interessant  explicar algunes anècdotes.

Vot secret.-  Era en la mesa electoral d´un petit poble proper a Santiago de Compostela. Fèiem amb un grup de companys una ronda per comprovar com es desenvolupava la jornada. De cop i volta d´un autobús baixen un grapat de monges i un va fer el que no s´ha de fer ma: Preguntar a una religiosa a qui votava. " No ho sé, el sobre ens l´ha donat la germana priora". Evidentment el vot no pot ser més secret.

Inversió.-  A les circumscripcions d´Ourense i de Lugo hi ha una pràctica habitual que es diu "carretear votos". O sigui els partidaris d´un determinat candidat van a buscar als pagesos, els hi posen un cotxe, els porten fins a les urnes i els tornen assegurant-se que han votat a qui calia. Un d´ells em va explicar que "votar per mi es una inversió. El senyor  X em demana que el voti i jo tinc molt interès en que sàpiga que l´he votat. El favor ja me´l cobraré".

Missa de dotze.-  En l´època que Antonio Rouco Varela era el cardenal de Santiago els periodistes no ens perdíem la missa de dotze que el cardenal feia a la catedral. Davant de la supossada tomba de l´apòstol , el sermó es convertia en un apocalíptic míting defensant tesis que no s´atrevien a fer ni les forces més conservadores i amenaçant càstigs eterns a qui no votés conforma l a moral catòlica. Els fidels miraven sorpresos al grup de periodistes (ells no ho sabien) que en acabar el sermó ens aixecàvem i marxavem.

Eslògans.-  Tots els partits o coalicions fan eslògans de campanya amb més o menys gràcia. A mi em va sobtar un d´un petit poble burgalès on un grup de joves van presentar una candidatura independent amb el lema "Seamos ecologistas, cambiemos de alcalde". A Cantàbria també tenia una certa gràcia el missatge que donava el peculiar president Juan Hormaechea després de ser defenestrat pels seus socis del PP i quan intentava ressuscitar políticament:  La seva proposta deia "Regresar al futuro".

Fraga.- Era a A Coruña el novembre del 88. Fraga acabava de nomenar successor a Aznar i les estructures del partit semblaven grinyolar i saltaven espurnes entre les diferents famílies del partit preparant una nova crisi. Roda de premsa per donar suport al candidat a presidir la Xunta i la dona sols Aznar. Els rumors entre els periodistes es disparen. Acabat l´acte se sent el xap- xap de les grans sabates de Fraga (li diuen "zapatones"). Tothom es torna a seure i la primera pregunta de l´afegitó es "Qui mana en AP? Fraga, contundent, va respondre: "En AP manda Aznar. José María, te mando que mandes"

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1250
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR