e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Març de 2012

 

El portaveu del PP en el Senat proposa fa uns dies que la presència testimonial del català en el Senado s'acabi. Té raó el senyor José Manuel Barreiro, el que passa és que es va quedar curt. No sols el català, l'euskera o el gallec no s'han d'utilitzar en el Senat sinó tampoc el castellà, per què es  el mateix Senado ha de desaparèixer. Fins ara, i ja portem uns quants anys, ningú ha sabut explicar quina utilitat té aquesta cambra, malgrat que ningú gosi  -ni en temps de grans retallades-  proposar la seva extinció.

Una cosa diferent seria l'ús del català en els organismes de l'Estat. Si jo fos nacionalista espanyol ho defensaria a capa i espassa i mai he acabat d'entendre les raons que PP i PSOE argumenten per oposar- s'hi. Més aviat haurien de fer el contrari, lluir tot el que poguessin la gran riquesa cultural, lingüística i ètnica del que anomenen Espanya. Lluny de renegar de la seva pluralitat el que semblaria assenyat que fessin es promocionar-la.

Hi ha institucions que no són territorials encara que s'ubiquin físicament a un lloc, perquè són punt de trobada de les diferents comunitats, com pot ser el Congreso. Es absurd que allà no es puguin utilitzar les llengües oficials del país (i per tant també en aquesta cambra) i que els partits que s'omplen la boca parlant d'Espanya reneguin d'aquesta possibilitat i se n'avergonyeixin d'aquesta riquesa que tenen.

 L'argument del cost de la traducció simultània és la xocolata del lloro, només cal mirar la quantitat d'obres inútils que s'han fet i que .malgrat la crisi- es continuen fent i no serveixen per res. És veritat, en canvi, que en castellà ens entenem tots, però ara que està de moda aprendre altres llengües, segurament els senyors diputats, que teòricament son gent de cultura, potser també podrien argumentar que si fan les seves intervencions en anglès tindrien molta més repercussió internacional.

Però la seva catalanofòbia arriba a les institucions europees, on un cop i altre veten que el català es pugui utilitzar en l'Eurocàmara, malgrat la comprensió que rep la nostra llengua en moltes autoritats comunitàries, però es clar, si l'Estat espanyol condemna a l'ostracisme al català, a Brussel·les tampoc poden ser més papistes que el papa.

Es clar que el PP, sempre que pot, demostra que ha declarat la guerra al català (darrerament a les Balears) , aprofitant els temps convulsos que vivim per accentuar aquesta batalla, que no és sols contra la llengua, sinó  a tot allò que té darrera, malbaratant aquest patrimoni que diuen defensar tant. Si jo fos nacionalista espanyol, faria just al contrari, però es clar, no ho sóc.

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1593
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR