e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Maig del 2014

Algunes coses poden estar canviant

Els partits tradicionals estan trasbalsats davant els resultats electorals. Un grup de forces amb altres maneres han obtingut un nombre més que significatiu de vots. La resposta ràpida és que són vots marginals, antisistema, que han estat en unes eleccions menors com són les europees....
Els grans partits poden ser moltes coses però el que segur que no són és ingenus i segur que han copsat que alguna cosa està canviant. Els que han guanyat una part important del favor popular el que qüestionen no és altra cosa que el funcionament dels grans partits, del seu allunyament de la societat i d'aquí bona part del desprestigi de la classe política. No sols la gent té memòria si no que molts els agradaria que la vida política funcionés d'una altra manera.
Però una cosa és el que passa i un altre ben diferent és que les formacions tradicionals...

Continuar llegint...

23 de Maig del 2014

L'opinió dels espanyols sobre Espanya

 

 

 Quasi el trenta per cent dels espanyols no troben o no saben trobar cap aspecte positiu d'Espanya segons un apartat del baròmetre del mes d'abril del Real Instituto Elcano. És una enquesta telefònica realitzada a mil dues centes persones de tot Espanya entre l'u i l'onze d'abril. En aquest apartat els espanyols consideren com aspectes més positius el clima, el sol i les platges (19,5) seguit per la gent. El 10,4 per cent dels enquestats no hi troba cap aspecte positiu a Espanya i un 18% cpmtesta amb un no ho sap. En l'apartat dels aspectes negatius figura en primer lloc la política (28%) seguit de l'atur (11,7) i la corrupció (7,6%). El treball es va fer en vigílies de la campanya europea i el resultat d'aquest apartat europeista va ser la indiferència o el desconeixement.

Aquest institut és una fundació privada en la qual el príncep Felip ostenta la presidència...

Continuar llegint...

19 de Maig del 2014

Una presa de pèl

 

 L'home dirigeix el món però no escull les circumstàncies en què ho fa. La idea de la construcció europea va ser una bona idea però a l'hora de la veritat han limitat tant els poders dels representants escollits pel poble que han deixat el destí de la comunitat en mans d'uns pocs, molts pocs, que sols amb molt bona voluntat poden considerar-se una institució democràtica.
Els tres o quatre que remenen les cireres -el president del Banc Europeu, els caps d'estat i govern dels estats membres sols molt indirectament han estat votats. Com deia algú, l'economia es massa important per deixar-la en mans dels polítics.
Per això considero que totes aquestes coses que aquests dies els candidats diuen en campanya sobre la importància d'aquestes eleccions i els desitjos de reformular la idea d'Europa em sonen a pressa de pèl. I quan amb més contundència...

Continuar llegint...

12 de Maig del 2014

Blocs tot l'any a TV3

 

 Els professionals de TV3 tornen a protestar en els seus informatius per l'obligació -durant la campanya europea- d'atendre's al que s'anomena blocs electorals. Aquest cop ho han fet en veu baixa, mitjançant un comunicat i oblidant-se de la cançoneta que en les anteriors campanyes ens resaven abans dels blocs d'informació electoral. És la seva protesta per què la normativa els impedeix donar les notícies amb criteris informatius. Públicament i en privat m'havia queixat per aquesta intromissió tant de partits com de les juntes electorals, però ara em sona cínica la seva queixa.
Temps era temps, quan el Parlament debatia la llei de l'audiovisual, es pretenia que els continguts dels informatius s'elaboressin per criteris professionals i no partidistes. Fins i tot els membres del Consell de l'Audiovisual (que controla els mitjans públics) havien d'escollir-se per criteris...

Continuar llegint...

05 de Maig del 2014

L’estafa de les europees

Ja tenim la campanya en marxa. Els partits coincideixen en mentir-nos sobre la importància de les properes eleccions europees i amaguen que els eurodiputats tenen un poder més que limitat. Com reconexia un eurodiputat, quasi tenen menys atribucions que un regidor de qualsevol poble. Europa és molt important però les decisions no es prenen en el Parlament ni els diputats tenen poder per canviar quasi res. Són altres organismes de les institucions europees els que remenen les cireres. No és estrany el tradicional desinterès de la població per aquests comicis.
Un cop està clar això, aquesta crida a les urnes serveix per una altra cosa, concretament per emetre vots de càstig als diferents partits en el govern amb l'evidència que l'endemà no passarà res. Els que manen continuaran manant i els que estan a l'oposició i seguiran sent-hi. Per això es pot votar divertit,...

Continuar llegint...